Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’alerta antiterrorista obliga a posposar el pla per treure els manters de plaça Catalunya
  • CA

Els plans de l’Ajuntament de Barcelona per acabar amb la presència massiva de manters als vestíbuls del metro i de Rodalies de plaça Catalunya ha sofert un nou retard per culpa de l’alerta antiterrorista. Segons han explicat fonts municipals al TOT Barcelona, la delicada situació de la seguretat –amb un alerta de 4 sobre 5, que ja fa cinc anys que dura però que s’ha agreujat amb “l’amenaça molt concreta d’atemptat” que es va comunicar als Mossos just abans de Nadal– ha obligat a posposar l’operatiu policial.

“No s’han pogut desplegar tots els efectius previstos inicialment –bàsicament de Mossos i, en menor mesura, Guàrdia Urbana–, de manera que s’ha hagut d’endarrerir l’estratègia dissenyada”, han explicat les mateixes fonts. A Renfe tampoc tenen notícies de l’operatiu i fa dies que esperen que la policia catalana els informi sobre “el dispositiu que es posarà en marxa”, ja que fins ara només s’han fet reunions de caràcter tècnic, però no saben ni quants agents hi participaran ni amb quina freqüència es realitzaran.

Més pressió policial

L’objectiu municipal, molt pressionat per partits polítics, comerciants i la mateixa Renfe, és evitar que la gran concentració de manters als intercanviadors de metro i tren esdevingui crònic, però tampoc es vol limitar el problema a una qüestió policial i de seguretat. En un principi es va parlar que hi hauria un període de gràcia indeterminat durant el qual els agents avisarien els manters que no podien instal·lar-se als vestíbuls de la Línia 3 i de Rodalies a la plaça Catalunya, però no hi ha hagut cap novetat.

Aquest dissabte es va produir una operació rutinària de la Guàrdia Urbana per desallotjar els manters del centre de Barcelona, tot i que es tractava d’una acció “preventiva per l’afluència esperada per la cavalcada de Reis”, segons va matisar l’Ajuntament. Renfe també ha confirmat que el dispositiu no forma part de la nova estratègia i que “quan hi ha grans esdeveniments com la Mercè o la mateixa cavalcada és normal preveure a quins punts es poden produir incidents”.

[r:1]

És el mateix que succeeix quan hi ha grans manifestacions o partits de futbol. “Quan les andanes estan plenes es limita l’accés a l’estació i en aquesta ocasió es va preveure que hi hauria molta gent”, han confirmat a aquest diari fonts de l’operador ferroviari. En aquesta ocasió, els agents es van presentar a plaça Catalunya equipats amb material antiavalots per si els manters oferien resistència, cosa que no va passar. Es van limitar a recollir els llençols on posen la mercaderia i van marxar sense incidents.

El dispositiu segueix sense data

La posada en marxa de l’operatiu segueix sense tenir dia d’estrena. A Mossos d’Esquadra no tenen dates concretes i s’han limitat a aclarir que, per motius de seguretat, si hi ha hagut reunions de caràcter tècnic “només se’n comunicaran els detalls un cop s’hagi acabat el dispositiu”, com és habitual. El fet que hi hagi un nivell d’alerta terrorista alt complica les tasques d’organització, encara que és previsible que quan passi el risc d’atemptat es pugui acordar un calendari per desplegar més efectius a plaça Catalunya.

Renfe fa mesos que reclama una intervenció contundent a l’intercanviador de Rodalies per motius purament de seguretat, ja que si hi hagués qualsevol emergència “la presència massiva de manters al vestíbul dificultaria l’evacuació de l’estació”. L’Ajuntament ha mantingut una política erràtica respecte al ‘top manta’ al llarg del mandat –que li ha valgut crítiques duríssimes per part dels comerciants–, però s’ha posat les piles aquesta tardor. En les últimes setmanes ha mantingut contactes i reunions amb TMB, Renfe i Mossos, que són la policia competent per actuar al sistema ferroviari, per dissenyar “una estratègia conjunta” per coordinar els esforços de totes les administracions, però en especial de la Guàrdia Urbana i els Mossos.

Més notícies
Renfe i Ajuntament acorden desallotjar els manters del vestíbul de plaça Catalunya
Notícia: Renfe i Ajuntament acorden desallotjar els manters del vestíbul de plaça Catalunya
Comparteix
La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra avisaran els venedors que a partir d’ara no es permetrà que s’instal·lin a l’intercanviador de Rodalies
Els turistes compren al top manta perquè pensen que és “típic de Barcelona”
Notícia: Els turistes compren al top manta perquè pensen que és “típic de Barcelona”
Comparteix
La majoria dels estrangers explica que al seu país no existeix aquest tipus de venda ambulant
Renfe reclama a l’Ajuntament més pressió policial contra el ‘top manta’
Notícia: Renfe reclama a l’Ajuntament més pressió policial contra el ‘top manta’
Comparteix
L’Ajuntament havia convocat a l’operadora ferroviària després de la campanya de tuits de Rodalies pel col·lapse del vestíbul de plaça Catalunya
Els comerciants volen “fets i no paraules” per acabar amb el ‘top manta’
Notícia: Els comerciants volen “fets i no paraules” per acabar amb el ‘top manta’
Comparteix
La Plataforma d’Afectats pel Top Manta recel·la del govern d’Ada Colau i demana que passi a l’acció oferint solucions viables
Colau avança un nou pla municipal contra el ‘top manta’ als comerciants, que el veuen insuficient
Notícia: Colau avança un nou pla municipal contra el ‘top manta’ als comerciants, que el veuen insuficient
Comparteix
L’alcaldessa en persona i alts càrrecs municipals es van citar en privat amb representants del comerç de Barcelona per apaivagar les crítiques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa