Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Generalitat nega cap acord amb Madrid per canviar el nom del Prat
  • CA

El consell de ministresha aprovat aquest matí a Barcelona el canvi de nom de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, que passa a dir-se Josep Tarradellas. Però la Generalitat nega, en declaracions a El Món, que hi hagi cap consens al respecte: “Esperem que no ho facin”. Segons les mateixes fonts, “els alcaldes afectats, de Barcelona i el Prat de Llobregat, han estat notificats d’aquesta intenció aquest matí”. 

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha qualificat de “mesures estètiques” i “menors” els anuncis del Consell de Ministred i ha criticat que la decisió de canviar el nom de l’Aeroport sigui “unilateral” i sense cap coordinació ni acord entre les institucions, sigui la Generalitat o els ajuntaments de Barcelona i el Prat. “No és una crítica cap al nom sinó per la manera de fer”, ha deixat clar. “El Prat té reptes i problemes a resoldre, però no sobre el nom, sinó per altres temes importants”, ha rematat.

L’aeròdrom català està integrat dins de la xarxa d’infraestructures aèries gestionades per AENA, ens públic depenent del ministeri de Foment, i per tant, el govern espanyol pot tirar endavant el canvi de nom sense el permís de la Generalitat. De fet, ja va fer un canvi de nom el 2014, quan l’executiu de Rajot va modificar el nom de ‘Madrid-Barajas’ pel de ‘Aeropuerto Adolfo Suárez, Madrid-Barajas’. 

[r:1]

El govern de Colau demana compatibilitzar-ho amb “Barcelona – El Prat”

El govern d’Ada Colau (BComú) ha dit que no farà declaracions oficials sobre el canvi de nom, però fonts municipals han explicat al Tot Barcelona que el govern municipal no “tenia coneixement” de la proposta de canviar el nom i han assegurat que els sembla “bé afegir el nom de Josep Tarradellas” sempre que es “mantingui el nom de Barcelona-El Prat”.

L’Ajuntament del Prat de Llobregat no ha volgut polemitzar sobre el canvi de nom i en un comunicat ha assegurat que la decisió s’inscriu “dins l’àmbit del simbolisme en les actuals relacions entre Catalunya i Espanya”. Per aquest motiu, diu la nota, tant l’ajuntament com la ciutadania el continuaran anomenant Aeroport del Prat com fins ara. També confirma que l’alcalde del municipi, Lluís Tejedor (ICV), ha estat informat personalment de la modificació per part de la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet.

Per altra banda, la diputada Marta Vilalta ha replicat com a portaveu d’ERC que el canvi de nom reflecteix que el Consell de Ministres “no ha entès gran cosa” de la visita a Barcelona: “Això no va de gestos i menys de gestos que no siguin compartits i consensuats”. Vilalta hi veu una “anècdota” i considera que caldria haver-ne traspassat “ja fa molts anys” la gestió. 

El president a l’exili, Carles Puigdemont, també s’ha pronunciat a les xarxes socials sobre la possiblitat que es canviï el nom de l’aeroport: “La queixa per l’aeroport no era pel nom. Era i és per la gestió. Els demanes la gestió i t’imposen un canvi de nom. Els demanes decidir el futur i t’imposen el 155″. 

Tarradellas com a símbol unionista de diàleg

El 23 d’octubre del 2018 va fer 41 anys que el president de la Generalitat a l’exili entre el 1954 i el 1977 va tornar a Catalunya. Sis dies abans havia estat nomenat president de la Generalitat provisional. L’unionisme ha reivindicat la figura de Tarradellas en contrast amb Companys, Macià o els presidents de la represa democràtica, en considerar que va tenir voluntat de pacte amb Madrid.

 

Més notícies
Càrregues dels Mossos al voltant del perímetre de la Llotja de Mar
Notícia: Càrregues dels Mossos al voltant del perímetre de la Llotja de Mar
Comparteix
Els antiavalots s’han enfrontat als manifestants quan han intentat superar el perímetre de seguretat
Els CDR tallen diversos punts de la ronda de Dalt i de la ronda Litoral
Notícia: Els CDR tallen diversos punts de la ronda de Dalt i de la ronda Litoral
Comparteix
La circulació també està tallada a l'AP-7 a l'altura de l'Ampolla i a sis carreteres més

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa