Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una prova pilot demostra que les terrasses són un fre efectiu contra el ‘top manta’
  • CA

Els restaurants de Palau de Mar de la Barceloneta respiren tranquils després de molts mesos. La prova pilot que van engegar amb el port de Barcelona el setembre per posar terrasses i jardineres per evitar que s’hi col·loquessin els manters ha estat tot un èxit. Els milers de persones que passegen cada dia pel Moll del Dipòsit, la façana del palau que dóna al Port Vell, gaudeixen ara d’un interludi entre els venedors ambulants que s’acostumen a instal·lar al llarg del passeig Joan de Borbó i que hi ha dies que de manera més o menys continua arriben fins al Maremàgnum.

“Aquests dos últims anys han estat força complicats”, confessa al TOT Barcelona Carles Manresa, portaveu de Palau de Mar Espai Gastronòmic, una associació que agrupa restaurants com Cal Pinxo, Merendero de la Mari o La Gavina. Com a tot el sector turístic, l’atemptat del 17 d’agost de 2017 i la inestabilitat política generada arran del procés van afectar l’activitat dels locals, però a Palau de Mar ja feia uns quants mesos que estaven lidiant amb els manters, que es col·locaven dia sí i dia també just davant de les seves terrasses. “Entenem que ells només es busquen la vida, però nosaltres hem de defensar l’espai que ens permet guanyar-nos la vida”.

Un cartell alerta els turistes i els veïns que comprar al 'top manta' està multat / XFDC

Un cartell alerta els turistes i els veïns que comprar al ‘top manta’ està multat / XFDC

Negociacions directes amb el port de Barcelona

Com que aquesta part de la Barceloneta està sota la jurisdicció de l’Autoritat Portuària de Barcelona i no de l’Ajuntament, abans de l’estiu els restauradors van buscar la complicitat del Port Vell per posar fi a una situació que posava en risc els seus negocis. “La gent havia deixat de venir per la gran quantitat de manters que hi havia, que barraven el pas i havien convertit el Palau de Mar en un basar”, afegeix Manresa. La idea de posar terrasses i jardineres venia de lluny i el 2013 ja havien presentat un projecte similar que no va tirar endavant. En aquesta ocasió, el descontrol del ‘top manta’, que fins i tot va provocar que els comerciants barcelonins donessin un ultimàtum a Colau el passat mes de juny, va canviar el plantejament.

“Les converses amb el port han estat sempre fluides”, explica el també director de Cal Pinxo. La prova pilot es va posar en marxa al setembre i oficialment hauria de concloure a finals de mes, però l’Autoritat Portuària de Barcelona ha avançat a aquest diari que tenen la intenció de continuar amb el projecte perquè “ha donat molt bons resultats i els restauradors estan satisfets”. De fet, les terrasses –que a la Barceloneta són un focus de polèmica entre restaurants i Ajuntament– han estat una de les poques iniciatives que ha donat bons resultats per frenar el ‘top manta’. Tot i això, el problema de fons segueix allà i l’efectivitat de la prova pilot s’acaba en el mateix centímetre on deixa d’haver-hi mobiliari i jardineres.

Els manters es col·loquen al mateix punt on s’acaben les terrasses i les jardineres / Jordi PLay

El ‘top manta’ comença on acaben les terrasses

Una passejada a qualsevol hora pels voltants del Palau de Mar durant un dia assolellat permet comprovar com els manters també s’adapten a la realitat i ara, en lloc d’estar a la façana que dona al moll, simplement s’instal·len a la cantonada i ocupen tot l’espai que ressegueix la línia d’atracament dels vaixells des del palau fins a el OneOcean Club. Aquesta part del passeig de Borbó és més complicada de saturar –tàctica que evita que algú es col·loqui en un lloc concret posant-hi una altra cosa– i el port fa temps que demana a l’Ajuntament “més presència al carrer” d’agents de la Guàrdia Urbana.

Fa unes setmanes fonts del port van assegurar que “ja existeix un protocol” signat el 2014 entre el consistori i l’Autoritat Portuària i que es tracta de recuperar aquell dispositiu i “intervenir de manera més efectiva la mercaderia”. Si fins ara no hi ha hagut un increment significatiu d’aquestes operacions és perquè els esforços de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra estan posats en els vestíbuls de Rodalies i de metro de la plaça Catalunya, un altre dels punts calents de la ciutat. Les batudes al centre de la ciutat s’han intensificat, però des de l’Ajuntament han indicat que la falta d’efectius impedeix que hi hagi una presència permanent d’agents uniformats i això llastra l’efectivitat de les accions.

Uns quants manters instal·lats al passeig Joan de Borbó amb el Palau de Mar de fons / Jordi Play

 

Més notícies
Els manters desafien la pressió policial i tornen a plaça Catalunya
Notícia: Els manters desafien la pressió policial i tornen a plaça Catalunya
Comparteix
Al migdia els venedors ambulants ja han començat a instal·lar-se de nou a l’intercanviador de Rodalies
Els comerciants volen “fets i no paraules” per acabar amb el ‘top manta’
Notícia: Els comerciants volen “fets i no paraules” per acabar amb el ‘top manta’
Comparteix
La Plataforma d’Afectats pel Top Manta recel·la del govern d’Ada Colau i demana que passi a l’acció oferint solucions viables
Un pis de l’empresari mort en un enfrontament amb els Mossos, convertit en punt de venda de drogues
Notícia: Un pis de l’empresari mort en un enfrontament amb els Mossos, convertit en punt de venda de drogues
Comparteix
Els veïns es queixen que des de començament d’any al pis, propietat de Juan Andrés Benítez, hi ha un gran moviment de toxicòmans
Els lladres de motos de Barcelona se sofistiquen: ‘neveres’, inhibidors i rampes
Notícia: Els lladres de motos de Barcelona se sofistiquen: ‘neveres’, inhibidors i rampes
Comparteix
A Barcelona s'han robat al voltant de 3.600 motos cada any des del 2015, segons dades dels Mossos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa