Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El futur del 22@: menys empreses i més habitatge protegit
  • CA

“Al 22@ cal més habitatge, per això impulsarem una modificació del Pla General Metropolità per augmentar l’espai residencial del 10% al 30%, i fer-lo tot amb caràcter protegit perquè els veïns hi puguin accedir”. És l’anunci que va avançar divendres el TOT Barcelona i que ha fet públic aquest matí l’alcaldessa Ada Colau en l’acte de signatura del compromís. L’acord ha cristal·litzat després de la participació ciutadana de més de 1.000 veïns a través del Repensem el 22@ i de la negociació entre una desena d’actors del món veïnal, social, econòmic, polític i urbanístic al districte de Sant Martí.

El pacte, que s’ha presentat sota el títol Cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible, haurà de passar pròximament per un ple municipal amb l’objectiu de convertir-se en un compromís municipal desvinculat de la línia política de l’equip que governi. El pla, a més de reclamar el triple d’habitatge protegit a l’espai que queda per planificar, busca promocionar el lloguer i la titularitat pública. Aquest darrer punt ha estat el més complicat de tancar a les negociacions, ja que les entitats veïnals reclamaven que es fes explícit el propòsit d’assolir la tinença pública, ja que “l’habitatge, tot i ser de protecció, en mans d’operadors privats pot arribar a situar-se a preus de mercat després d’uns anys”. Els empresaris, per contra, desitgen assegurar “el màxim grau de protecció dels habitatges que no comprometi la viabilitat econòmica del 22@”, resumia el president de l’associació de companyies 22@ Network, Xavier Monzó.

Entitats veïnals han donat un “sí crític” al document perquè voldrien que s’assegurés més titularitat pública a l’habitatge protegit

En referència a la possible desqualificació de caràcter protegit dels immobles, Colau ha remarcat que d’aquest 30% el que queda en mans privades “és un percentatge molt petit” i que ja s’està intentant resoldre l’actual situació, que permet la cancel·lació dels preus protegits després d’uns anys. L’alcaldessa ha assegurat comptar amb el compromís del president de la Generalitat, Quim Torra, per aconseguir que la qualificació d’habitatges a preu assequible sigui permanent i quedi blindada.

Ada Colau ha estat l’encarregada d’obrir l’acte amb un parlament que ha anat seguit de la signatura del futur del 22@ / D.C.

De tota manera, l’acord té més de declaració d’intencions que de document vinculant, de moment, ja que falten les concrecions per desenvolupar les mesures d’habitatge, mobilitat o sostenibilitat que es reclamen. Al redactat l’Ajuntament es compromet a “impulsar els mecanismes de revisió dels programes i instrument urbanístics”, però caldrà que aquest pacte quedi també aprovat al plenari municipal. Pel que fa a la possibilitat de reunir els suports necessaris per tirar endavant una votació al consistori, la quarta tinenta d’alcaldia i directora de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha confirmat que la resta de grups municipals estan al cas de l’acord i que es començarà “una ronda de treballs perquè els grups es facin seu el pacte”. De moment, el PSC ha atacat l’actual proposta i ha demanat que es faci una “comissió integrada” que compti amb tots els grups polítics, una idea que portarà al ple d’aquest divendres.

Un document amb posicions crítiques

La signatura d’aquest acord, però, ha estat discutida fins i tot entre els membres de la mateixa Comissió Ampliada. La representació veïnal, agrupada en l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, la Taula d’entitats Eix Pere IV i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), ha acabat donant un “sí crític” al document. Tant és així que no s’han sumat als parlaments de l’esdeveniment d’aquest matí, com si han fet la resta de parts implicades en l’acord. Segons el seu parer, no s’ha aconseguit que s’aposti amb la suficient contundència per la totalitat de la promoció pública de l’habitatge i per la lluita contra els grans edificis d’oficines que desvirtuen el barri. 

Xavier Monzó: “L’acord cívic s’ha de convertir en un acord polític”

En un document conjunt, les tres associacions amb representació dels veïns del districte celebren que es busquin mecanismes per potenciar l’economia solidària, que es penalitzin els solars en desús, i que es prohibeixin nous hotels o benzineres. Aquesta última mesura és una de les màximes del moviment popular del districte, ja que continuen en plena protesta per la construcció del que denominen com a “macrohotel”, un edifici de 14 plantes que preveu situar-se al carrer Cristóbal de Moura. 

Ho veuen amb més optimisme els altres implicats. La representant de les universitats implicades – Universitat de Barcelona (UB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Universitat Pompeu Fabra (UPF) -, Montserrat Pareja, ha titllat de “festa” el final d’unes negociacions “tan costoses com ambicioses”. Monzó, igualment satisfet, ha lloat l’esperit de les empreses implicades, que “han entès que els toca tenir una visió responsable sobre el futur del projecte”. I en especial, ha destacat la importància de posar el focus en el futur de la mobilitat, ja que caldrà millorar les infraestructures actuals i posar fil a l’agulla amb el metro, el tramvia i els accessos al districte. Per acabar, ha recordat que “l’acord cívic s’ha de convertir en un acord polític”. 

L’habitual incògnita dels terminis

El text, que planteja també la creació d’un nou eix verd que faci de nexe entre el Poblenou i el Besòs, vol mantenir el tarannà d’innovació tecnològica que ha caracteritzat el projecte del 22@ “a escala nacional i internacional”, ha posat en valor Ada Colau. L’alcaldessa ha estat crítica amb l’evolució d’aquest pla urbanístic aprovat fa més de 18 anys, apuntant que li faltava millorar la cohesió social. Per resoldre-ho, una altra de les línies impulsades pel pacte de la Comissió Ampliada és la de protegir el patrimoni i el teixit comercial del barri. 

D’altra banda, l’eterna pregunta al voltant dels terminis del projecte ha quedat enlaire, ja que Janet Sanz ha recordat que “el 22@ està en marxa constant” i ha descartat establir “horitzons”. Tanmateix, les entitats i empreses estan impacients per passar dels principis acordats a la materialització de mesures concretes i, si es passa la barrera de les desavinences polítiques en temporada preelectoral, el primer pas passarà per la creació d’un nou ens públic i municipal.

Més notícies
El petit comerç barceloní demana un Black Friday propi
Notícia: El petit comerç barceloní demana un Black Friday propi
Comparteix
Les associacions de Barcelona proposen buscar un dia per reivindicar la importància de les botigues de barri per enfortir el teixit veïnal
L’Ajuntament es reunirà amb Renfe després de la campanya de tuits contra el ‘top manta’
Notícia: L’Ajuntament es reunirà amb Renfe després de la campanya de tuits contra el ‘top manta’
Comparteix
Pisarello ja s'ha reunit també amb la presidenta del Port, Mercè Conesa, per coordinar la pressió policial a la venda ambulant
Colau i Calvet intenten desencallar l’acord per reservar habitatge protegit
Notícia: Colau i Calvet intenten desencallar l’acord per reservar habitatge protegit
Comparteix
Generalitat i Ajuntament intensifiquen contactes per arribar un acord que permeti aprovar la normativa abans del 5 de desembre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa