Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Confosos però il·lusionats, així voten els inscrits a Primàries Barcelona
  • CA

Les butlletes ja han començat a caure a les urnes de Primàries Barcelona. Amb més o menys convicció, però els 28.000 votants registrats –i els que no– s’han apropat als locals habilitats per l’Assemblea Nacional Catalana per començar a teixir la llista definitiva que presentaran a les eleccions municipals del 26 de maig a Barcelona. El somriure i el comentari dubitatiu quan sortien de votar ha estat la postal més repetida entre els participants. “No he acabat d’entendre què hem de fer la setmana vinent, però jo ja he votat qui volia”, ha dit la Maria al sortir de la seu de l’ANC, al carrer Marina, on s’han concentrat la majoria dels electors.

Les votacions, que estan actives des d’ahir al vespre i fins demà a les 20h a través del vot electrònic, han tingut millor rebuda del que s’esperaven els organitzadors. Els punts de votació, un total de 15 repartits per tots els districtes de la ciutat, han estat formats per meses que explicaven curosament el funcionament d’aquesta primera ronda de les primàries. “A la butlleta has de marcar els dos noms que t’agradin per encapçalar la llista, i prou”, aclaria un dels membres organitzadors. Després, els recordaven que el cap de setmana del 22 i 23 caldrà una nova votació –que si volen poder fer per internet– en què quedaran els dos membres més votats disputant-se ser el cap de llista i en què es votaran altres noms per acabar de completar la candidatura. Els votants feien que sí amb el cap i marxaven satisfets, però al sortir es confessaven uns a altres que no acaben d’entendre el mecanisme. 

“Jo he votat els dos únics noms que em sonaven”, ha reblat la Teresa quan sortia. El Joan, el seu marit, lamentava el mateix: “Hi ha massa gent que no coneixem, i com no tenim internet a casa, ens fa la impressió que ens hem perdut moltes dades importants“. Es van allistar a les primàries quan es van trobar una paradeta informativa a l’avinguda Gaudí, “si no, no ens haguéssim assabentat mai”, conclou el Joan. La referència al tarannà digital d’aquesta proposta –que malgrat tot requereix d’una validació presencial per poder votar electrònicament– era una altra de les constants que molts dels qui avui s’apropaven no havien acabat de comprendre.

Tot i això, l’alegria predominava entre els qui trepitjaven la seu de l’ANC, on hi havia un degoteig constant d’electors sense arribar a formar cues llargues. A peu d’urna, els enquestats destacaven els vots al filòsof Jordi Graupera, l’impulsor de la proposta, i a l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert, especialment aplaudida entre la gent gran.

Més participants dels previstos

La xifra de votants s’ha mantingut durant tota la jornada, incloent la participació d’aquells que no estaven al corrent del procés d’inscripció necessari, que va finalitzar dijous. La situació que ha provocat que es permetés també el vot dels més despitats, una correcció que els organitzadors ja tenien contemplada. La Sindicatura de Garanties de Primàries Barcelona, a més, ha ampliat el termini de votació presencial fins demà a les 19h, una hora i mitja abans que es faci la primera valoració de resultats.

El candidat Adrià Alsina, un altre dels favorits, ha visitat la seu de l’ANC per dipositar el vot al migdia i ha celebrat la “festa de poder votar una opció de canvi real”. Una línia que també ha seguit la tuitaire famosa Cristina de Haro, coneguda com a @gallifantes, que ha barrejat el seu vot en dos sentiments, un d’il·lusió per “una candidatura oberta a la ciutadania sense interessos partidistes i amb molta projecció” i un altre de decepció cap als partits independentistes, que han perdut la seva confiança perquè “que no han estat capaços de fer una llista conjunta”.

Així, tot i que no tots els votants que s’han apropat avui tenen decidida la seva aposta per la llista de Primàries Barcelona, el moviment d’una política més oberta ha fet avui un pas endavant a Barcelona. Queda per saber, d’aquí al maig, si aconseguiran seduir aquesta part de l’electorat i més.

Més notícies
Les primàries sobiranistes de Barcelona encaren la primera volta de votacions
Notícia: Les primàries sobiranistes de Barcelona encaren la primera volta de votacions
Comparteix
La iniciativa de l'ANC tanca el cens d'electors aquest dijous i escull dos alcaldables finalistes aquest cap de setmana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa