Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Primàries haurà de refer la seva candidatura plena de dones per fer-la paritària
  • CA

La llista de les Primàries continua sumant fets inèdits. En aquesta ocasió, després de convertir-se en el procés de primàries més multitudinari a Catalunya, l’excepcionalitat serà la d’haver de retocar la candidatura inicial per situar més homes a les primeres posicions, ja que hi ha una descompensació entre el resultat de les votacions –que han deixat 13 dones en les 16 primeres posicions– i el que diu la llei d’igualtat de gènere. La llei 17/2015, que vetlla per la paritat de totes les llistes electorals catalanes, divideix les candidatures en paquets de cinc noms (de l’1 al 5, del 6 al 10, etc.) i assegura que a cadascuna d’aquestes divisions hi hagi un màxim de 3 persones del mateix gènere. A la llista de Primàries de Barcelona es compleix aquesta condició a les cinc primeres posicions, ja que Jordi Graupera (1) i Adrià Alsina (4) compleixen el mínim d’homes necessari, acompanyant Maria Vila (2), Diana Coromines (3) i Violeta Gràcia (5), però no passa el mateix a les següents deu posicions. Segons els resultats, hi hauria d’haver nou candidates i un sol home –el candidat designat per Graupera, Guillem López (7)–, però el reglament de Primàries ja preveia fer “les excepcions necessàries per complir amb la llei de paritat”.

A hores d’ara encara no s’ha decidit com es corregirà aquest dèficit d’homes a les primeres posicions, que quedarà en mans de la Sindicatura de Garanties, però el líder de la llista, Jordi Graupera, ho veu com una conseqüència positiva d’obrir la política a la ciutadania. De fet, Graupera ha celebrat la paradoxa que “una llei que s’havia ideat per garantir un lloc rellevant a les dones a la política, a les Primàries de Barcelona s’haurà d’aplicar per donar aquest lloc rellevant als homes”. De fet, la llista, tot i les correccions que faci la sindicatura, hauria de quedar amb presència femenina dominant, ocupant 12 de les 20 primeres posicions, que és el màxim establert a nivell legal. 

En referència al mateix punt, el guanyador de la segona volta i número quatre de la candidatura final, Adrià Alsina, ha valorat que “també en això” seran “els primers de la política catalana”. A més, ha destacat que la llista amb un resultat femení aclaparador té un valor afegit perquè “ni tan sols ha estat incentivat per nosaltres, sinó que ha sortit de la decisió dels votants”. 

Adrià Alsina en mig de l’equip de Graupera

D’altra banda, Primàries de Barcelona buscarà ara teixir un programa electoral conjunt entre tots els inscrits per tal d’obrir el focus més enllà de les idees de l’equip de Barcelona és capital, la candidatura de Graupera que ocuparà les primeres posicions de la llista electoral. De fet, sis de les set noms principals són candidats del projecte del filòsof. Sobre l’èxit del seu equip, Jordi Graupera ha agraït la confiança dels inscrits en la idea de Barcelona és capital i ha remarcat el sentit del seu projecte, que “posarà sobre la taula temes espinosos que cal afrontar sense por al conflicte”. 

Entremig d’aquest col·lectiu que lidera Graupera caldrà integrar la figura d’Alsina, que és el número 4 després d’haver guanyat la segona volta del procés participatiu, i que ell creu que podrà aportar el seu coneixement “del funcionament dels governs i les altes esferes de poder, així com de l’independentisme de carrer i la mobilització”. El seu passat com a membre del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana, de la qual va dimitir abans d’inscriure’s a les Primàries, també és un gran valor per a Jordi Graupera. El líder de Primàries de Barcelona, ha destacat Alsina com un “coneixedor de la política catalana, d’on va sortir escaldat” i ha subratllat la seva intel·ligència.

Més notícies
Adrià Alsina serà el número quatre de la llista de Graupera
Notícia: Adrià Alsina serà el número quatre de la llista de Graupera
Comparteix
El que va ser rival de l'alcaldable en la primeta volta de Primàries Barcelona guanya la a segona volta i queda integrat en la seva candidatura
Jordi Graupera: “A Barcelona tenim un problema de govern i també d’oposició”
Notícia: Jordi Graupera: “A Barcelona tenim un problema de govern i també d’oposició”
Comparteix
El flamant alcaldable valora les crítiques dels seus adversaris sobre l’ambigüitat del reglament respecte al 50% de vot necessari per evitar la segona volta
De Primàries Barcelona, llistes obertes i llindars del 5%
Notícia: De Primàries Barcelona, llistes obertes i llindars del 5%
Comparteix

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Hahaha a desembre 24, 2018 | 16:36
    Hahaha desembre 24, 2018 | 16:36
    Boomerang. Ens estem tornant rucs.
  2. Icona del comentari de: Juan Hospitalet a desembre 24, 2018 | 19:58
    Juan Hospitalet desembre 24, 2018 | 19:58
    Solo conseguiran dividir más el voto republicano para que los unionistas puedan conseguir la alcaldia de Barcelona, esto no tiene nada de unitario.
  3. Icona del comentari de: Josep Maria a desembre 25, 2018 | 11:33
    Josep Maria desembre 25, 2018 | 11:33
    Audio és una bretolada si han més dones vàlides cap problema el que cal tenir persones vàlides per governar. Ara es posaran un homes florero.A més a més sense respectar la voluntat de les persones que les persones que han participat a les primaries
  4. Icona del comentari de: MSR a desembre 25, 2018 | 18:49
    MSR desembre 25, 2018 | 18:49
    Això és el què passa amb lleis malfetes (que només es fan per propaganda ideològica barata). Cal fomentar que entrin de regidors o diputats els millors. Independentment del sexe, edat o altres minúcies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa