Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Doug Cress: “No és just que els animalistes critiquin tant el zoo de Barcelona”
  • CA

L’associació mundial de zoos i aquàriums (World Association of Zoos and Aquarium, WAZA en les sigles en anglès) acaba d’instal·lar la seu a Barcelona. La institució ha situat les oficines centrals a la capital catalana – “crec que hem encertat de ple!” -, i el seu director, Doug Cress, ha començat a col·laborar amb l’Ajuntament i el Zoo de Barcelona. Cress, periodista que ha treballat 20 anys a mitjans com Washington Post, creu que veure els zoos com “gàbies” és injust i que cal canviar la imatge que tenen. Dedica bones paraules al Zoo de Barcelona, especialment als seus treballadors, a qui qualifica d'”intel·ligents, amables i resolutius”. Sobre les eleccions del maig, alerta que els zoos i aquàriums solen ser “victòries fàcils” per als polítics ja que són entitats que no poden contraatacar i respondre a les crítiques. 

Com ha estat la col·laboració amb el Zoo de Barcelona fins ara?

Bona, tot i que no hem vingut a la Ciutat pel zoo. Fins ara estàvem a Ginebra i vam decidir instal·lar-nos a un lloc més visible i proper al públic, així que vam contractar una empresa perquè busqués possibles destinacions. Barcelona va ser l’escollida entre 15 ciutats que ens proposaven, i crec que hem encertat de ple! La comunicació amb el Zoo de Barcelona és fluïda i crec que fan molt bona feina, i em sembla injust que siguin el blanc de tantes crítiques. Estan en una situació complicada, perquè estan atrapats en un parc i no poden créixer més, així que han de buscar solucions alternatives. No és just que els animalistes critiquin tant el zoo perquè crec que la ciutat té problemes més importants. També espero reunir-me aviat amb Ada Colau per transmetre-li la importància del zoo per Barcelona.

Què destacaria més del zoo de la ciutat?

M’agraden les instal·lacions de grans primats i el projecte amb animals de la sabana i la manera com integren estructures antigues amb un zoo modern. Però sobretot em fascina l’equip humà. Tots ells són intel·ligents, resolutius, propers i entregats. No tots els zoos són així.

Estan en contacte amb l’Ajuntament?

Encara estem valorant fins quin punt hem de col·laborar amb el consistori, tot i que és obvi que hem de mantenir una bona relació. El que tenim clar és que hem de donar visibilitat al Zoo de Barcelona, especialment ara que venen eleccions. Quan hi ha un problema polític a un país sempre oferim assistència als zoos afectats.

Quin resultat a les eleccions podria afectar més al zoo?

Un nou alcalde podria reduir el finançament o limitar el seu àmbit d’actuació. El que em preocupa més és que el zoo sempre és una victòria fàcil pels polítics. És difícil canviar la mentalitat de la societat i quan ens ataquen no podem contraatacar, perquè no ho hem de fer. Però això ens fa vulnerables. Barcelona és una ciutat que intenta casar el passat amb un futur prometedor, i en aquest context el zoo ha de buscar el seu espai.

Quina importància tenen els zoos i els aquàriums per la conservació de la fauna?

Molt importants, som l’última defensa abans del desastre. El món s’enfronta a reptes mediambientals complexes, i de fet alguns informes ens donen només 12 anys per revertir el canvi climàtic abans que els efectes siguin irreversibles. Podríem veure com l’espècie humana es destrueix abans de morir. Els zoos i els aquàriums som l’última barrera de protecció contra els efectes del canvi climàtic. A més, rebem 700 milions de visitants cada any, així que tenim una gran oportunitat per modificar el comportament de les persones envers la natura.

Quin és l’efecte del canvi climàtic en la fauna?

Devastador. Estem parlant al desembre i a Barcelona fa una calor de setembre, per tant ens afecta a tots. En aquest context els zoos tenim l’oportunitat de fer un pas endavant per millorar la perspectiva. Portem molts anys fent programes de reproducció d’animals en perill d’extinció i alliberant-los i emmagatzemant informació genètica d’espècies en perill de desaparició o desaparegudes. Estem preparats per fer coses grans.

Ha treballat durant anys per salvar els ximpanzés amb el programa Great Apes Survival Partnership (GRASP) de les Nacions Unides. Com ha estat la interlocució amb els governs?

Al llarg d’aquest temps he après que els governants tenen actituds previsibles, ja que les decisions que prenen depenen sempre dels diners o dels vots. Si els governs no guanyen o una cosa o l’altra, és molt difícil aconseguir el seu suport. També cal dir que alguns dirigents es van implicar molt amb projectes de conservació.

Com de preocupats hem d’estar per la conservació de la fauna amb l’aparició de líders com Trump o Bolsonaro?

Molt. Pensen com persones del segle XIX i són obstacles. Hem de trobar formes d’actuar al marge d’ells.

Quina importància té salvar la fauna per a la supervivència de l’espècie humana?

No podem viure sense animals, ja que sense ells ens quedem sense plantes i, per tant, sense oxigen. Cada espècie fa una feina imprescindible.

WAZA actua com un grup de pressió. Quins mecanismes utilitza?

El Zoo i l’Aquàrium de Barcelona tenen una influència limitada, ja que s’han d’encarregar de cuidar els animals i de mantenir els assalariats. Nosaltres hem de ser els representants de tots els zoos en la comunitat internacional per defensar el seu paper. La nostra tasca és seure a la taula de l’alcaldessa de Barcelona i treballar pels interessos dels zoos.

Què li diria a algú que pensa que un zoo és una gàbia pels animals?

Durant el segle XX ho va ser, sí. Crec que els zoos i aquàriums s’ha sentit culpables per això durant massa temps, i ara no són així – almenys els que formen part de WAZA. Hi ha 16.000 zoos a tot el món, molts dels quals no controlem i són els que donen el mal nom a la resta. Algunes persones pensen que s’hauria d’obrir els zoos i alliberar tots els animals. Jo els diria que, després de molts anys de viure a Àfrica, he pogut constatar que ja no queden espais de llibertat per als animals, tots estan sota control dels humans per protegir les espècies. A més, els animals que viuen als zoos no tenen la capacitat de viure en la natura. El paper dels zoos avui dia és educar la societat en el tracte als animals I en els problemes que pateixen, a més de fer programes de reproducció que assegurin la supervivència de les espècies amenaçades.

Ha treballat com a periodista durant 20 anys a mitjans com Washington Post o X. Aplica el seu coneixement comunicatiu per intentar guanyar la batalla narrativa dels zoos?

Els zoos són uns dels pitjors comunicadors del món (riu). I no s’entén, perquè tenim històries increïbles per explicar. Hem de ser un millors comunicadors per apropar el públic i millorar l’opinió que té la societat de nosaltres. Si camines pel Zoo de Barcelona no sabràs tots els projectes que porten a terme, però són d’una qualitat increïble. En aquests moments, per exemple, estan liderant programes per salvar espècies molt amenaçades de micos africans.

Coneix la tradició espanyola de la corrida de toros?

Sí… Respecto la tradició i la cultura de cada país, perquè forma part de la seva història. Però som humans i tenim la capacitat d’evolucionar i d’adonar-nos que és una crueltat. Sé que a Catalunya teniu una altra perspectiva, heu convertit una plaça de toros en un centre comercial! (riu)

I sobre els espectacles amb animals?

A WAZA estem en contra de qualsevol espectacle que es basi en un comportament no natural dels animals. Molts són molt intel·ligents, com els dofins, i necessiten fer activitats per estar a gust en captivitat. Si l’animador fa que l’animal faci tombarelles i que salti per una anella en flames, no és un espectacle permissible.

Quin és el futur que espera als zoos i als aquàriums?

Ens hem de convertir en referents en la lluita contra els reptes a què s’afronta l’espècie humana. La superpoblació, la prohibició de l’oli de palma… som molt afortunats perquè cada dia ens visiten desenes de persones a les quals tenim l’oportunitat d’educar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa