Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“A mi també em van amenaçar amb pistola i ganivets fa quatre dies”
  • CA

La mort a trets en ple carrer d’Eduardo Colmena ha remogut tot el barri del Baró del Viver. Els veïns han sortit en tromba per pair la pèrdua d’un veí molt conegut i han acabat abordant l’origen del problema, segons ells, pels seus propis mètodes: calant foc a la casa on vivia el presumpte assassí i la seva família. “Així segur que no tornen”, cridaven mentre s’hi dirigien. Segons les queixes de múltiples veïns, aquesta família era la causant de diversos enfrontaments, baralles i amenaces al barri. “A mi, farà cosa de quatre dies, em va amenaçar amb una pistola i jo, mort de por, no sé com, li vaig treure l’arma de les mans”, explica un jove que prefereix mantenir l’anonimat per motius de seguretat. Es refereix al mateix home que presumptament ha assassinat a trets Eduardo Colmena. “Quan em vaig adonar, ja tenia la filla i el fill, que em posaven un ganivet al coll i em deien que deixés la pistola“. Ell, va llançar la pistola lluny i, no recorda ben bé com, va marxar cames ajudeu-me. 

En el seu cas, el conflicte venia de dos mesos enrere i ni tan sols ho recordava. Ell és veí de Santa Coloma de Gramenet, molt a prop de la plaça del Baró del Viver, i estava al seu pis una nit, amb la seva filla petita i la seva dona, quan van començar a sentir un escàndol de manera contínua que provenia de fora. Segons la versió del veí, al viure en un primer pis i haver-se de llevar a les sis del matí per anar a treballar, va baixar a dir-los als joves, que fumaven porros i feien soroll, que marxessin i deixessin de molestar. Això va despertar l’ira d’una de les filles de la família conflictiva, que hi era al lloc de la discussió. Segons l’home que prefereix mantenir l’anonimat, dos mesos després, el presumpte assassí d’Eduardo Colmena el va cridar per parlar i, llavors, va succeir l’episodi amenaçador amb armes. Diversos testimonis confirmen haver vist com va llançar la pistola. “Només per dirigir-te a ells corres el risc que t’amenacin”, conclou.

Un altre veí s’hi suma. “A mi un cop també em va dir de parlar en privat. Va pujar a un tamboret, va agafar una pistola de sobre d’un armari i em va fer jurar que no els molestaria mai més”. Aquest episodi va ocórrer a un pis ocupat dels blocs blancs del carrer Tiana, que també toquen amb la plaça del Baró del Viver. El mateix home, en una altra ocasió, va veure els familiars amenaçar altres veïns amb una katana. 

Els veïns critiquen que la policia no hagués actuat tot i els avisos de les amenaces de mort

Fets molt similars haurien passat amb Eduardo Colmena, de 42 anys i pare d’una filla petita, un veí conegut del barri que, segons explica el veïnat, no s’arronsava davant les amenaces dels familiars. Tot i reconèixer a l’oficina de Mossos d’Esquadra –on va interposar una denúncia contra el presumpte assassí el dia abans de l’homicidi– que tenia por davant les amenaces de mort, els veïns asseguraven que ell sabia plantar cara. Fins i tot, el mateix dia de l’homicidi, diverses fonts expliquen una baralla amb el germà del principal sospitós, en què Eduardo Colmena s’hauria imposat per la força tot i que el van amenaçar amb ganivets. Aquest incident hauria encès encara més les ànsies de revenja del presumpte assassí, que a l’estar en condicions físiques inferiors -els veïns el descriuen com un home prim i sense massa muscular-, hauria decidit cometre l’homicidi amb una arma de foc, disparant per l’esquena Eduardo Colmena i assegurant-se la mort de la víctima amb un mínim de tres detonacions, una d’elles directa al cap.

Les disputes entre la víctima i la família eren comunes i havien començat quatre anys enrere, segons fonts policials. La família, segons informa Mossos d’Esquadra, tenien comportaments incívics, però no havien sobrepassat mai la línia de les escopinades i bufetades als conflictes veïnals. Els residents dels edificis del voltant de la plaça del Baró del Viver, però, insisteixen que ells havien denunciat situacions molt greus i retreien la policia que no s’hagués pres cap mesura, “quan això es veia a venir”, resumia Ángel, el pare de la víctima. 

Aquesta tarda, després d’un minut de silenci i un sentit homenatge al veí assassinat, una cinquantena de veïns s’han aproximat a la casa de la família sospitosa per destrossar-los el mobiliari i calar foc a l’interior de la casa, ja que els presumptes implicats van marxar del domicili després del crim. El foc, que ha generat una fumera a ambdós bandes de l’edifici, que donen a la mateixa plaça i al passeig de Santa Coloma, ha necessitat la tasca de tres dotacions de bombers per apaivagar-lo. L’objectiu dels veïns, enfurismats per la falta d’actuació dels Mossos abans de l’assassinat, és que mai més tornin els familiars acusats al barri.

El foc es podia veure des de la plaça del Baró del Viver / D.C.

El foc es podia veure des de la plaça del Baró del Viver / D.C.

La crema de l’interior del pis ha provocat escenes de tensió entre els veïns i els Mossos d’Esquadra, presents des d’ahir a la nit amb patrulles i agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), que s’han resolt sense cap incident greu. La policia s’ha limitat durant les últimes hores a recollir proves i a obrir una investigació que fins ara no ha comportat cap detenció. Els veïns, mentrestant, s’agrupen per plorar la mort del veí i el recorden amb el malnom afectuós que l’havien posat, “adéu, cuellopato”.

Més notícies
Maten un home a trets al mig del carrer a Barcelona
Notícia: Maten un home a trets al mig del carrer a Barcelona
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra investiguen el cas, que s'ha produït aquesta mateixa nit

Comentaris

  1. Icona del comentari de: MIKELET a desembre 24, 2018 | 07:55
    MIKELET desembre 24, 2018 | 07:55
    Quin fracàs de país, no hem sabut integrar tota aquesta gent en 50 anys i ara tenim una nova onada immigratòria que arriba en pitjors condicions que les anteriors, no vull ni pensar com estarem dintre de 10 o 20 anys!!.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa