Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El MACBA contraataca per quedar-se la Capella de la Misericòrdia, que també vol Salut
  • CA

El Consorci del MACBA llança ara una alternativa als plans de la conselleria de Salut per ampliar l’ambulatori del Raval. Tant el museu com l’equipament sanitari es disputen la Capella de la Misericòrdia per ampliar les seves instal·lacions. Cada equipament depèn d’un Departament diferent de la Generalitat –Salut i Cultura–, que a més governen conselleres de diferent color polític –Laura Borràs de JxCat i Alba Vergés d’ERC–. El solar, però, és propietat de l’Ajuntament de Barcelona.

El MACBA ha avalat aquest dimecres un nou estudi per a la reforma i ampliació del CAP Raval a través d’un nou edifici al costat de l’actual, el que seria compatible amb les aspiracions de creixement del museu d’art contemporani. Es tracta d’un “estudi volumètric” sense projecte executiu i elaborat per una comissió mixta entre la Generalitat i l’Ajuntament, seguint els requisits tècnics marcats pel CatSalut. No obstant això, l’organisme depenent de Salut encara ha d’avalar el projecte i d’això dependrà que acabi tirant endavant o no. 

[r:1]

L’estudi ha estat impulsat pel departament de Cultura i s’ha encarregat a un arquitecte proposat per l’Ajuntament, en el sí d’una comissió mixta que treballa des del passat mes de juny. El MACBA confia que aquesta ‘tercera via’ desencalli l’expansió del museu. De fet, fa dues setmanes aquesta opció semblava la més propera quan el Servei Català de la Salut (CatSalut) va manifestar que vol el solar per traslladar-hi l’ambulatori i va rebre l’aval de l’Ajuntament, que el 2013 havia autoritzat la cessió del solar al MACBA i ara hauria de votar en sentit contrari per cedir-lo a Salut. 

Aquest dimecres ha arribat un nou capítol en la pugna per aquest espai tan cèntric. El Consell General extraordinari del museu, format per les tres administracions públiques i la Fundació MACBA, ha validat i presentat públicament un estudi “d’encaix volumètric” que projecta l’ampliació del CAP Raval al costat mateix de l’edifici que l’acull avui, el Dispensari Antituberculós de Barcelona de Josep Lluís Sert, a pocs metres de la plaça Castella i la plaça Universitat. L’estudi planteja el creixement del CAP en un nou immoble allargat que aprofitaria el desnivell amb la plaça Terenci Moix i que tindria uns 400 metres quadrats. Segons la directora general de Patrimoni de la Generalitat, Elsa Ibar, que ha presentat l’informe al Consorci i a la premsa, aquesta alternativa satisfaria “les necessitats del CAP”, entre elles, incrementar fins a 42 les consultes mèdiques.

[r:2]

Segons el gerent del museu, Josep Maria Carreter, la proposta podria ser el “desllorigador” al conflicte que enfronta el museu i el CAP. “Dona sortida al que ens diu el sentit comú: tenir el millor pel barri i per la ciutat, pels interessos del museu i, pensem, també pels del CAP”, ha manifestat. Amb tot, es tracta tan sols d’un estudi volumètric sense projecte executiu associat, entre altres coses, perquè ha de ser el CatSalut qui el validi “tècnicament” i accepti una proposta que va en sentit contrari al que va manifestar tot just fa uns dies.

En aquest escenari, l’Ajuntament de Barcelona opta per l’equidistància entre Salut i Cultura. Avui ha donat el vist i plau al nou projecte perquè el veu “interessant”, però l’assessor municipal Daniel Granados ha insistit després que la viabilitat depèn de l’aval de la conselleria de Salut. “Esperem el seu veredicte per veure si validen la nova ubicació i mentrestant no retirem la possibilitat de la Capella [com a possible seu del CAP]”, ha valorat. “Continuem treballant amb la conselleria per trobar una proposta alternativa a l’ampliació del museu a la Capella, si aquesta no acaba prosperant”, ha advertit. 

El MACBA presumeix de finançament pel seu pla

Sigui com sigui, el MACBA recull al seu pla ‘Estratègia 2022’ el projecte d’ampliació a la Capella de la Misericòrdia. Un projecte amb què guanyaria 2.300 metres quadrats d’espai expositiu més uns altres 1.000 per a altres usos. El museu ja té el “compromís econòmic” de la Generalitat i la seva aportació de 2,3 milions d’euros per al projecte –previst al Pla de Museus– i la del Ministeri de Cultura, de 3 milions d’euros. “Sobre un projecte valorat en 8 milions d’euros, ja en tenim més de 5, i també la disposició de la Fundació MACBA d’avançar diners pel mateix projecte”, ha celebrat Carreter.  No obstant això, el que no ha fet el museu, a l’espera que es resolgui definitivament el conflicte sobre l’ampliació, és obrir un concurs públic (que per calendari ja hauria volgut obrir) per adjudicar la rehabilitació d’aquest espai.

Més notícies
Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
Notícia: Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
Comparteix
El Servei Català de Salut presenta l'espai del carrer Montalegre com l'única possibilitat pel nou equipament després d'anys d'estudiar-ne alternatives
Cultura no renuncia a la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba
Notícia: Cultura no renuncia a la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba
Comparteix
El departament assegura que si l’Ajuntament es fa enrere i no cedeix l’edifici seria un “greu problema”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa