Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La vaga de taxis i el conflicte amb les VTC, minut a minut
per M. M. Pauné, A. Lizanda, D. Cobo i X. Fernández de Castro
21 de gener 2019

Desconcert a Uber i Cabify: no queda clar si volen marxar o no


Després d'unes declaracions clares de a directora de regulació global de Cabify, Marta Plana, que deia que haurien de marxar de Barcelona, els comunicats oficials deixen la deicisió en l'aire.

Calvet: "No hem cedit a cap xantatge"


El conseller de Territori assegura que "no s'ha cedit a cap xantatge, sinó al contrari, ens hem refermat en les nostres conviccions". Segons Calvet, a Generalitat "sempre ha dit que volia regular, que no volia ni barra lliure ni una regulació que anés contra la competència i que fos desproporcionada".

Calvet anuncia que el decret fixa els 15 minuts de precontractació i que l'AMB l'ampliï a una hora


El conseller vol aprovar el decret dimarts que ve. Es mostra convençut de la "solidesa" jurídica del text.

Uber i Cabify deixaran Barcelona si s'aprova el decret pactat avui


Les dues empreses rebutgen la precontractació d'una hora que s'ha ofert als taxistes.

L'assemblea de taxistes ha d'aprovar el preacord demà


Dissabte, l'assemblea va tombar un altre preacord.

Els taxistes anuncien que hi haurà una hora de precontractació


A la sortida de la reunió amb Territori i l'AMB, Tito Álvarez anuncia un acord. Abans de les municipals hi haurà un reglament de l'AMB amb aquesta norma.

Comença la reunió de Territori amb Unauto


Amb una hora i tres quarts de retard, finalment ha començat la reunió de Territori i l'AMB amb la patronal dels VTC. Abans hi ha hagut la reunió amb els taxistes, que s'ha acabat fa uns minuts.

"No som burros, som taxistes", amb peluix inclòs


El peluix en forma de burro dels taxistes en vaga, en braços d'un dels concentrats davant de Territori / X.F.C.

Cinc dies de vaga i mobilització exaltada al carrer, i més amb el fred d'aquests dies –un dels quals passat per aigua–, esgoten qualsevol. Però els taxistes sembla que tenen combustible infinit i, encara que en alguns moments defalleixin, sempre es treuen un conill del barret... o en aquest cas, un peluix en forma de burro. L'animaló va vestit amb l'armilla groga que han adoptat els taxistes i s'hi pot llegir: "No som burros, som taxistes!" 

"Ni els de l'àguila ni els de l'estrellada, l'únic nacionalisme que tenen és la seva butxaca"


"Deien que Madrid ens robava i els que ens estan robant són ells!". Aquest "ells" es refereix a la Generalitat, que ja fa deies que han deixat clar que és "l'enemic". Així intenta mantenir viu el caliu dels seus companys un dels taxistes concentrats davant de la seu de Territori, mentre el comitè de vaga està reunit amb el conseller i l'AMB. "No us fieu de cap bandera ni de ningú que es camufli darrere de cap nacionalisme. L'únic nacionalisme que tenen, tant els de l'àguila com els de l'estrellada, és la seva puta butxaca", afegia.

Collboni demana a Colau que "lideri la petició d'una treva d'una setmana" en el conflicte del taxi


El president del grup socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha demanat avui per escrit a Ada Colau de "lideri la petiició d'una treva d'una setmana" en el conflicte del sector del taxi amb els conductors de VTC. L'objectiu seria "obrir una negociació amb totes les parts, en què el conjunt d'administracions comparteixin una posició en benefici de l'interès general" i que "es recuperi l'ordre públic i la circulació a la ciutat". 

Els taxistes, reunits amb Territori i l'AMB


La reunió del departament de Territori i l'AMB amb els taxistes ja està en marxa. Entre els representants dels taxistes hi ha els portaveus d'Élite Taxi, Alberto Tito Álvarez, i el president de Taxi Companys, Luis López, i altres representants del comitè de vaga. Després serà el torn dels representants dels VTC.

Insults dels taxistes a Damià Calvet mentre esperen reunir-se amb ell


Agents dels Mossos custodiant la seu de la conselleria de Territori mentre els taxistes envolten la zona / A.L.

Agents dels Mossos custodiant la seu de Territori / A.L.

La concentració de taxistes rodeja la conselleria de Territori, custodiada per tres unitats dels Mossos d'Esquadra, mentre esperen reunir-se amb el conseller, Damià Calvet, i representants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Se senten crits de "Calvet dimissió" i "si això no s'arregla el MWC es rebenta". "Calvet, farem un 'escrache' a casa teva, fill de puta!", han cridat pel megàfon. La reunió prevista per a les 16 hores i s'ha posposat fins les a 16:30 hores. A les 18 hores serà la trobada entre les VTC i Territori. I a les 20 hores està previst que el conseller comparegui davant de la premsa, cosa que implica que esperen haver acabat les dues reunions a aquella hora.

Enfrontament entre els taxistes i un motorista al carrer Tarragona


Tot i que de moment no hi ha hagut els incidents d'ahir, el recorregut dels taxistes per Barcelona aquest matí també ha tingut moments de tensió com aquest, en què un motorista que els ha insultat perquè tallaven el trànsit ha sigut increpat coralment primer –amb el càntic de "tonto, tonto, tonto"– i després ha estat a punt de ser agredit per un grupet que se li ha acostat amb intencions poc amistoses.

Els taxistes colpegen un cotxe que passava per un carrer que han tallat


Els taxistes estan concentrats a Gran Via amb carrer Sant Germà i tallen el trànsit. Desenes de cotxes aturats. Un dels vehicles ha intentat passar pel mig dels manifestants, que han colpejat el cotxe i amenaçat el conductor. També han intentat evitar que els periodistes gravessin.

PDeCAT, Cs, PSC i ERC demanen a Colau que no atiï el conflicte del taxi


L’oposició barcelonina ha coincidit, en successives rodes de premsa, a demanar a l’alcaldessa Ada Colau que no atiï el conflicte i que en lloc d’enfrontar-se amb la Generalitat aporti solucions. També coincideixen plenament en condemnar els atacs violents contra vehicles VTC i en demanar que es faci compatible el dret a la vaga i la protesta amb el funcionament de la ciutat. El PDeCAT ha recordat a Colau que la proposta que va fer l’AMB per exigir una llicència complementària ha estat suspesa pel TSJC i li ha demanat “mullar-se i fer propostes concretes”. Ciutadans ha posat l’accent en la delegació de competències del govern de Pedro Sánchez a les autonomies: “La solució no es pot trossejar, cal un marc jurídic estatal que garanteixi la lliure competència i permeti a l’usuari escollir quin transport vol utilitzar”, ha defensat Carina Mejías. Jaume Collboni (PSC) ha adreçat una carta oberta a Colau en la que li demana que l’Ajuntament “lideri la petició d’una treva d’una setmana” per recuperar “l’ordre públic i la circulació”. Finalment ERC ha confiat que la reunió d’aquesta tarda aconsegueixi tancar el conflicte i ha criticat les declaracions d’Ada Colau, Gerardo Pisarello i Mercedes Vidal per considerar que “tiren benzina al foc”.

Calvet, als taxistes i els VTC: "Volem buscar el consens però sense xantatges"


"Els taxis volen hores de precontractació, els VTC diuen que no volen ni parlar de minuts i l'AMB, a través de la seva presidenta, l'alcaldessa, Ada Colau, ha proposat que sigui una hora. Volem saber què té solidesa jurídica i proporcionalitat. No volem improvisar. I sobretot aquest consens s'ha de buscar sense xantatges i sense concentracions al carrer", ha afegit el conseller de Territori. 

Calvet: "Només modificarem les mesures que hem proposat per al VTC si hi ha consens"


"Només modificarem les mesures que hem proposat si hi ha consens i si és sòlid jurídicament i proporcional, perquè volem que el taxi i el VTC convisquin en benefici dels ciutadans. I cal diàleg sense pressió al carrer, sense xantatge i sense violència, que es basés en la bona fe. Tornem a reclamar que els dos sectors entenguin el marc legal que volem tirar endavant com una oportunitat de posar-se al dia", ha advertit el conseller de Territori.

Calvet: "Cal tot un pla de modernització i digitalització del taxi"


"Estem treballant en una llei que passa per un període de debat que no serà inferior a l'any i mig. Mentrestant, hem proposat un decret. Però també cal tot un pla de modernització i digitalització del taxi", ha dit el conseller.

Calvet: "Si som on som en aquest conflicte del taxi els VTC és perquè l'Estat ha dimitit de les seves responsabilitats"


El conseller de Territori, Damià Calvet, en roda de premsa a la seu del departament després del Consell del Taxi en què es va presentar la proposta de decret sobre les VTC / ACN

El conseller de Territori, Damià Calvet, en roda de premsa a la seu del departament després del Consell del Taxi en què es va presentar la proposta de decret sobre les VTC / ACN

El conseller de Territori, Damià Calvet, explica després de la reunió del consell de Govern, assegura que "l'Estat ha dimitit de la seva responsabilitat històricament", en aspectes com el compliment de la proporció 1/30.

Els taxistes tallen el trànsit també a la plaça Espanya


Els taxistes tallen el trànsit a la plaça Espanya / A.L.

La calçada central de la Gran Via, alguns carrils d'un tram del passeig de Gràcia i, ara, la plaça Espanya: els taxistes s'han assegut a la calçada de la plaça Espanya, un nus bàsic de la circulació per Barcelona, per bloquejar el trànsit. Paral·lelament, els condctors de VTC continuen ocupant dos carrils d'un tram llarg de la Diagonal.

Els taxistes confonen un cotxe particular amb un VTC i l'encerclen


Podria haver-se acabat malament però se n'han adonat a temps. Un grup de taxistes ha vist un cotxe fosc del tipus que fan servir les empreses amb llicència VTC i s'hi han abraonat, se suposa que amb la intenció de sacsejar-lo (i alguna cosa més) com han fet aquests dies. Però algú ha tingut un moment de lucidesa i ha avisat els seus companys més hiperventilats: "No ho és, no ho és!". Era un vehicle particular.

Taxistes encerclant un cotxe que creien que era un VTC i era un vehicle particular / A.L.

 

Unes 2.000 persones participen en la marxa dels taxistes


Ambient festiu a la mobilització dels taxistes, de moment. Segons la Guàrdia Urbana hi participen unes 2.000 persones. Els càntics se succeeixen mentre la concentració arriba a l

Els taxistes arribant a la plaça Espanya / A.L.

Els taxistes arribant a la plaça Espanya / A.L.

a plaça Espanya. Algunes consignes, però, avisen: "Fotrem un merder, no tenim compassió".

Tres furgons de la Brimo protegien el departament d'Empresa quan han passat pel davant. Els taxistes s'han aturat davant de l'edifici i alguns han aplaudit els Mossos. D'altres els han dit "gossos" i els han animat a "apretar". Cridaven: "Torra, escucha, el taxi está en lucha". També fan seva la consigna del president d'"apreteu!".

Les Kellys s'afegeixen a la protesta dels taxistes: "Si en toquen una, ens toquen a totes"


L'associació 'Las kellys', que lluita pels drets del col•lectiu de les cambreres de pisos dels hotels, s'afegeix a la mobilització dels taxistes. Al crit de "si ens toquen a una, ens toquen a totes", s'han col•locat a primera fila del grup.

Els taxistes van a "fer merder" a la plaça Espanya


Els taxistes comencen la marxa per ronda Universitat. Es dirigeixen a plaça Espanya. "Allà farem un bon merder, perquè l'ocuparem sencera", ha dit el líder visible de la protesta, Alberto Álvarez.

Més de 70 denúncies presentades pels VTC als Mossos


El conflicte entre els taxistes i les empreses de lloguer de cotxes amb conductor amb llicència VTC ha tingut diversos episodis en què alguns taxistes han atacat vehicles d'aquest tipus. La patronal parlava ahir d'una vuitantena de casos. Segons els Mossos d'Esquadra, els consten una setantena llarga de denúncies presentades.

Els taxistes anuncien un "recorregut turístic" per la ciutat fins a Territori, a la zona on hi ha la protesta dels VTC


A les 12 del migdia, els taxistes tornaran a mobilitar-se per la ciutat, com ja van fer ahir, durant unes hores en què hi va haver atacs a les VTC i altres incidents. Volen anar cap a la conselleria de Territori, a l'avinguda Josep Tarradellas, on aquesta tarda, a les 16 hores, tenen reunió. A la zona hi ha, concentrats a la Diagonal, conductors de VTC fent la seva contraprotesta. Hi podria haver, per tant, tensió entre els dos bàndols.  

Els taxistes no descarten "estudiar" la proposta de Colau d'una precontractació d'una hora per a les VTC


En l'assemblea d'aquest matí, els representants dels taxistes no han descartat acceptar l'hora d'antelació que va proposar Ada Colau. El president de l'Associació Taxi Companys, Luis López, ha apuntat que la proposta "s'hauria d'estudiar".

Ni ell ni el portaveu d'Élite, Alberto Álvarez, han especificat un mínim de temps de precontractació que plantejaran avui a la reunió.

"Hem de parar-ho tot!" i "guerra, guerra": els crits dels taxistes en l'assemblea hores abans de reunir-se amb Territori


Els taxistes esperen avui amb molt interès la primera reunió amb Territori i l'AMB des del dissabte. És a les 16 hores. Però ja avancen, segons ha dit Alberto Tito Álvarez a l'assemblea, que si no estan d'acord amb el resultat aplicaran "mesures més contundents", sense especificar què vol dir. "Hem de parar-ho tot!", ha advertit, cosa que ha provocat aplaudiments i crits de "guerra, guerra!". En l'horitzó hi ha la possibilitat de bloquejar fronteres amb l'ajut de taxistes de la Catalunya Nord.
 

El comitè de vaga dels taxistes condemna amb la boca petita els atacs a VTC d'alguns dels seus companys


Un representant del comitè de vaga ha condemnat els actes de violència d'ahir. Però ha matisat: "Violència és la que patim nosaltres de part de les VTC".

 

Els taxistes busquen partits polítics que impugnin la moratòria del decret espanyol per reduir les llicències VTC


Alberto Álvarez anuncia que estan parlant amb partits polítics perquè impugnin la moratòria de quatre anys en l'aplicació del decret del govern espanyol que permetria a les comunitats reduir o eliminar les llicències VTC i tornar a la proporció d'1/30 (una llicència VTC per cada 30 de taxi), que és el que volen els taxistes, més que la precontractació. Actualment, a Barcelona la proporció és de 1/6.

"Apreteu, apreteu": els taxistes converteixen en crit de guerra la polèmica invitació de Torra als CDR


El crit de guerra "apreteu, apreteu" ha fet fortuna entre els taxistes en vaga a Barcelona. Aquest cap de setmana, el comitè de vaga ja van recordar a Torra que farien el que ell va recoamanar als CDR, "apretar". I en l'assemblea d'aquest matí s'ha convertit en un clam.

A punt de començar la primera assemblea del dia dels taxistes


Els taxistes, a punt per a la primera assemblea d'aquest dimarts / A.L.

 

Els taxistes ja es concentren a plaça Catalunya. Esperen a l'inici de l'assemblea que precedirà un "passeig" per Barcelona.

Colau demana als taxistes que no col·lapsin la ciutat


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat aquest matí el dret a la protesta dels taxistes però ha demanat en una entrevista a TV3 que no "col·lapsin la ciutat". Tot i que no ha explicitat la petició perquè abandonin la Gran Via, ha afirmat que no entén que bloquegin Barcelona.

Quant a episodis de violència contra cotxes VTC, Colau els ha titllat d'inadmissibles. Respecte a la solució del conflicte, ha recordat que l'Ajuntament va impulsar una regulació l'estiu passat - que va ser tombada pel TSJC al juliol després del recurs de les VTC. 

L'alcaldessa ha acusat les empreses VTC d'especular i les ha criticat per tenir una política de preus opaca. També ha atacat els operadors de VTC per augmentar els preus del servei quan aconsegueixen acabar amb la competència.

“Nosaltres donem aigües i ells tiren pedres”, cara a cara entre VTC i taxi


Cara a cara entre taxi i VTC. El portaveu d'Élite Taxi, Alberto Álvarez, i el portaveu de Vector Cabify, Carles Segarra, han contraposat els punts de vista i els seus interessos en una conversa a Rac1. Els episodis de violència que s'han viscut els últims dies han ocupat part de la conversa. "Nosaltres donem aigües i ells tiren pedres", s'ha queixat Segarra. Álvarez ha recordat que alguns conductors de VTC han atropellat taxistes

El portaveu d'Élite ha descartat una reunió amb Uber i Cabify, tot i que ha obert la porta a una trobada amb els treballadors de les empreses "per fer un conveni col·lectiu i acabar amb l'explotació". "Amb les empreses només seurem en un jutjat", ha sentenciat Álvarez.

El moment més tens del cara a cara ha estat quan Álvarez ha posat en dubte que el portaveu de Vector Cabify cotitzés 40 hores a la setmana. A més, ha considerat que Uber i Cabify "només paguen un 1% d'impostos a l'Estat". 

Segarra ha apostat pel "dret a decidir" dels usuaris i ha demanat respecte pels treballadors. "Nosaltres també hem de poder portar el pa a casa nostra", ha sol·licitat.

Calvet avisa els taxistes que no tenen l'opinió pública a favor


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha avisat els taxistes que les accions que porten a terme fan que no tinguin l'opinió pública a favor. Ha comentat en una entrevista a Catalunya Ràdio que ja els ho ha dit en diverses reunions.

Pel que fa a la proposta de 15 minuts d'antelació per demanar un VTC, ha defensat la mesura com a "inèdita a Europa". Sobre l'eventual solució, ha sol·licitat una taula de treball amb taxistes i VTC per afrontar el conflicte de forma conjunta. Aquesta solució, però, ha apuntat que trigarà a arribar: "Volíem arreglar-ho en tres setmanes però necessitarem més temps".

Finalment, ha conclòs que vol que els dos serveis siguin competitius i ha culpat l'Estat per "treure's les puces de sobre". "El decret que van fer a corre-cuita és molt feble, té moltes debilitats", ha lamentat.

El taxi internacionalitza el conflicte: vol arribar a França i Bèlgica


El portaveu d'Élite Taxi i el líder visible de la protesta de taxistes, Alberto Álvarez, ha avançat aquest matí que existeixen contactes entre el taxi català i el belga per pressionar Carles Puigdemont a Waterloo. "Volem que es conegui la nostra situació a altres països", ha anunciat Álvarez en una entrevista a Catalunya Ràdio

Aquest anunci se suma al que ja va fer Élite Taxi ahir al vespre, en què desvelaven que planejaven tallar la frontera entre Catalunya i França amb la col·laboració dels armilles grogues i els taxistes francesos. "Si res no canvia bloquejarem la frontera", ha dit el portaveu d'Élite.

Sobre les intencions dels taxistes el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, els ha acusat de fer "xantatge". Ha qualificat les protestes que prepara el taxi a França i Bèlgica com a "forma de pressió" i ha afegit que no creu que els ajudi. "Ja els he dit que amb aquestes accions estan perdent el favor de l'opinió pública", ha comentat Calvet en una entrevista a Catalunya Ràdio"Em sembla desproporcionat", ha sentenciat. 

Els taxistes es mantenen a Gran Via en la 5a jornada de la vaga


La concentració de taxis es manté a la Gran Via. Avui és un dia clau per les mobilitzacions​, amb una assemblea de taxistes a les 10 hores i una reunió a les 16 hores entre l'AMB, la Generalitat i dos representants del sector del taxi. Després de la trobada els taxistes faran una assemblea on decidiran com procedir. 

Taxis a la Gran Via

Taxistes aquest matí a la Gran Via. | Adrià Lizanda

Les claus de la 5a jornada de vaga de taxis: reunions i mobilitzacions


El conflicte per la regulació de les llicències VTC a Catalunya segueix molt viu després d'un dilluns ple de tensió i reunions, en què les posicions de tots els actors implicats continuen enquistades. La cinquena jornada de vaga indefinida arrancarà a les deu del matí amb una assemblea a la plaça Catalunya, en la que el gremi decidirà si s'atreveix a bloquejar la frontera amb França amb l'ajuda de taxistes de la Catalunya Nord i França.

La cita política clau del dia és la reunió de les 16h a la conselleria de Territori, que asseurà a la mateixa taula a representants dels sindicats de taxistes, del Govern de la Generalitat i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). 

Com aquest dilluns, el TOT Barcelona seguirà minut a minut l'evolució del conflicte a través de les mobilitzacions i reunions, així com també del testimoni directe dels protagonistes.

Els taxistes de Tarragona s'uniran demà als de Barcelona


Mig centenar de taxis de l'àrea de Tarragona sortirà demà a dos quarts de nou del matí cap a Barcelona per afegir-se a les protestes, informa l'agència ACN. De moment no s'han unit a la vaga, però no ho descarten en funció de com vagi la reunió del sector amb la Generalitat dimarts al matí. El president de l'Agrupació Ràdio Taxi Tarragona, Sergi Marquès, ha dit que estan "a l'expectativa" i que donen "un vot de confiança" al Govern català.

Els taxistes surten de Palau sense haver-se pogut reunir amb Quim Torra


Els representants del sindicat Élite Taxi surten del Palau de la Generalitat sense novetats però agraeixen que el Govern els hagi rebut d'urgència aquesta nit. Lamenten, això sí, que no han pogut parlar amb el president Quim Torra, com pretenien, i que els ha rebut únicament el conseller de Territori, Damià Calvet. El president havia obert la porta aquesta mateixa tarda a citar-s'hi en persona. 

La trobada a Palau ha durat molt pocs minuts. Els taxistes avisen que demà dimarts tornarà a haver-hi mobilitzacions i que serà una jornada "molt llarga" amb reunions d'alt nivell.

Dos representants dels taxistes entren al Palau per reunir-se amb Torra


Els taxistes han aconseguit finalment reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, aquesta mateixa nit. Fa uns instants dos representants sindicals han accedit a l'interior del Palau, creuant entre aplaudiments el cordó de protecció que havien establert els Mossos d'Esquadra, segons informa Betevé.

 

Reunió de Torra, Calvet, Buch i Aragonès al Palau


Mentre els taxistes mantenen la protesta i canten eslògans reivindicatius a la plaça Sant Jaume, a l'interior del Palau de la Generalitat té lloc la reunió prevista d'alts càrrecs del Govern català. El president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès s'han citat a porta tancada amb el conseller de Territori, Damià Calvet, i el titular d'Interior, Miquel Buch. El Govern ha difòs a través de Twitter una imatge de la trobada, però no ha fet públic per ara el contingut o les conclusions de la reunió.

Fonts d'Élite Taxi han assegurat al TOT Barcelona que esperen poder parlar avui amb Quim Torra i que els han assegurat que s'estarien fent els tràmits per fer una trobada d'urgència aquesta nit amb el President.

Reunió del president Quim Torra, el vicepresident Aragonès i els consellers Calvet i Buch / Govern de la Generalitat

Reunió del president Quim Torra, el vicepresident Aragonès i els consellers Calvet i Buch / Govern de la Generalitat

 

Els taxistes s'uneixen a una protesta feminista a Sant Jaume


Després d'un breu descans per "anar al bar" i fer temps a les 20h –hora d'inici prevista de la reunió del president Quim Torra i els consellers Calvet i Buch–, la plaça Sant Jaume s'ha tornat a omplir de taxistes en vaga. Els conductors, però, s'han trobat amb una mobiliització feminista que també protestava en aquest espai simbòlic de la ciutat i han decidit unir-s'hi. Així, han donat suport a l'acte de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere escoltant en silenci i oferint després un sonor aplaudiment al manifest contra les morts per violència masclista.

La portaveu de la plataforma feminista ha agraït el recolzament del col·lectiu dels taxistes i ha passat el megàfon a un representant dels conductors. El portaveu dels taxistes ha recordat que hi ha vehicles de la flota amb un llaç morat lligat a l'antena del cotxe i ha explicat que significa l'oferiment d'aquell conductor d'atendre de forma gratuïta a qualsevol dona que necessiti ajuda urgent.

Els taxistes s'uneixen a una protesta feminista a plaça Sant Jaume / David Cobo

Els taxistes s'uneixen a una protesta feminista a plaça Sant Jaume / David Cobo

 

Uns 900 cotxes VTC mantenen el tall parcial de la Diagonal


Uns 900 cotxes amb llicència de VTC i uns 1.500 conductors mantenen la concentració a l'avinguda Diagonal de Barcelona, segons informa TV3. L'extensió del tall parcial s'ha estabilitzat i ocupa dos carrils en sentit sortida, des de Francesc Macià fins al carrer Albert Bastardas, i dos carrils d'entrada des de Numància a Francesc Macià.

Els treballadors d'aquestes empreses asseguren que no treballaran de nou fins que es garanteixi la seva seguretat, després dels episodis de violència viscuts aquest migdia. De fet, alguns dels vehicles atacats s'han unit a la concentració durant la tarda. La decisió de l'assemblea de taxistes de protestar aquesta tarda a la plaça Sant Jaume enlloc d'anar a buscar-los a la Diagonal ha calmat ànims entre els conductors, que demanen acabar amb les agressions i reivindiquen que hi ha prou feina per als dos sectors. Per ara segueix en peu la seva intenció de passar la segona nit consecutiva a l'avinguda. Alguns dels conductors també porten armilles grogues, com els taxistes.

Les entitats de discapacitats intel·lectuals demanen serveis mínims


La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat Federació) ha exigit al Govern que decreti serveis mínims per la vaga de taxis, que està afectant “greument” al col·lectiu. L’entitat reclama que s’ofereixi més informació a les famílies amb persones amb discapacitat intel·lectual al seu càrrec, ja que necessiten amb molta freqüència el servei de transport porta a porta i no tenen alternatives.

Almenys 6 ferits en les protestes dels taxistes


Sis persones, entre elles tres Mossos d’Esquadra i un agent de la Guàrdia Civil, han resultat ferides durant les protestes dels taxistes, informa l’agència ACN. Els tres Mossos han estat ferits a les portes del parc de Ciutadella quan intentaven impedir que els manifestants superessin el cordó policial. Un ha rebut un cop al cap amb una ampolla i els altres tenien contusions. El guàrdia civil ha resultat ferit al Port de Barcelona, on ha caigut a terra i ha rebut un cop a la nuca, però ja ha estat donat d’alta.

El 'Bella ciao' dels taxistes... i una pausa per anar al bar


La concentració de taxistes a la plaça Sant Jaume també té escenes divertides, entre la tensió i els crits. Per amenitzar l'espera fins les 20h, quan està prevista la reunió a Palau entre el president Quim Torra i els consellers Calvet i Buch, els manifestants han sorprès amb una versió particular de la coneguda cançó Bella ciao i han fet botar la plaça al so de la tonada. Amb caretes com les de la coneguda sèrie La casa de papel, han cantat la seva versió a partir d'eslògans com "Som taxistes, no terroristes".

 

Reunió demà entre taxistes en vaga, Generalitat i AMB


Tito Álvarez (Élite Taxi) ha confirmat enmig de la protesta a plaça Sant Jaume que demà dimarts hi haurà una nova reunió entre el comitè de vaga, l'AMB i la Generalitat a les quatre de la tarda. També hi assistirà l'advocat dels taxistes, el mediàtic exjutge Elpidio José Silva.

La primera assemblea dels taxistes demà serà a les 10 del matí.

"De la plaça Sant Jaume, no ens mouran", canten els taxistes


La mobilització dels taxistes continua aquesta tarda a la plaça Sant Jaume, on es concentren per pressionar la reunió a porta tancada prevista per les 20h dins pel Palau de la Generalitat. El president Quim Torra ha citat als consellers de Territori i Interior, Damià Calvet i Miquel Buch, per abordar la crisi oberta per la regulació de les llicències VTC amb una precontractació mínima de 15 minuts.

Els taxistes barregen festivitat i consignes polítiques per amenitzar una hora i mitja d'espera fins a la reunió. Mentrestant, una dotzena d'antiavalots de la BRIMO s'han situat davant de la porta del Palau de la Generalitat. Els taxistes, encoratjats pel líder d'Élite Taxi, Tito Álvarez, els adrecen crits de "guerra, guerra, guerra". L'Ajuntament, a l'altra banda de la plaça, ha tancat les portes.

Agents de la Brimo dels Mossos custodien el palau de la Generalitat / D.C.

Agents de la Brimo dels Mossos custodien el palau de la Generalitat / D.C.

 

Torra obre la porta a reunir-se amb els taxistes


El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha mostrat obert a reunir-se personalment amb els representants dels taxistes i trobar solucions a la crisi oberta per la regulació de les llicències VTC. Aquest vespre té cita a porta tancada amb els consellers Damià Calvet i Miquel Buch per abordar la situació, una reunió que es celebrarà dins del Palau de Generalitat però amb els crits dels taxistes de fons, que s'estaran manifestant a la plaça Sant Jaume.

Comparteix

Icona de pantalla completa