Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dos sindicats de vigilants del metro mantenen viu el conflicte malgrat la vaga fallida de Cap d’Any
  • CA

Ahir van fer vaga una petita part dels vigilants de seguretat del metro de Barcelona. La van convocar per denunciar la inseguretat davant l’increment d’actes vandàlics i agressions dels darrers mesos, denuncien el Sindicat Professional de Seguretat (SPS) i ADN Sindical. Una vaga que va haver d’ajustar-se al 95% de serveis mínims que va decretar el departament de Treball per la nit de Cap d’Any. Fonts de TMB repliquen que els incidents al metro no han augmentat i que la vaga, que va començar a les sis del matí i s’ha estès fins la mateixa hora d’aquest matí, va tenir una incidència nul·la.

El portaveu del SPS, Nacho Arroyo, fixa la prioritat de la reivindicació –que repetirà aturada laboral el 5 de gener– a “aconseguir que les patrulles siguin per parelles i no solitàries, com passa ara” i es queixa que TMB no s’hagi presentat a cap de les dues reunions concertades fins ara. Des de l’empresa responsable del transport públic metropolità expliquen que a les citacions de mediació laboral no se’ls ha convocat, ja que els implicats són els sindicats convocants i les empreses que operen el servei de seguretat del metro, Prosegur i Securitas. Així, TMB subratlla que la seva interlocució és únicament amb les companyies contractades. De la mateixa manera, cal destacar que la majoria de sindicats s’han desvinculat de les reclamacions per falta de consens.

Respecte a la vaga d’ahir, en què es van decretar els serveis mínims de quasi la totalitat de la plantilla, Arroyo ha destacat que la Generalitat ha seguit el mateix patró que acostuma a implantar el ministeri de l’Interior, de tractar-los com si fossin un cos de seguretat més i, per tant, no els ha sorprès. En referència al seguiment de l’aturada, ha anunciat que “tots els treballadors del SPS –sindicat majoritari amb set dels 24 membres del comitè d’empresa– de Prosegur que no han rebut la citació d’assistència laboral obligatòria van fer vaga”. Pel que fa a l’altra empresa, Securitas, i a l’altre sindicat convocant, ADN Sindical –minoritari, amb només un dels 23 membres al comitè–, “gairebé ningú va poder fer vaga”, denuncia el seu representant, Sergio Sánchez, per l’alt percentatge de convocatòria laboral. 

El portaveu del Sindicat Professional de Seguretat, a més, ha lamentat que es decretin serveis mínims iguals “als d’un cos policial”, però que alhora no gaudeixin “ni del reconeixement de la figura del vigilant com a agent de l’autoritat a dins dels transports públics, ni de seguretat a nivell jurídic”. Segons ell, si la figura de la vaga com a reivindicació laboral no funciona perquè els obliguen a fer serveis mínims, buscaran noves fórmules com “les baixes laborals massives” o una “vaga de zel”, com la que van fer els vigilants de seguretat de l’aeroport del Prat de Llobregat.

Segons Arroyo, situacions com la dels darrers dies al metro de Barcelona, que barregen vandalisme amb agressions, posen de manifest el risc al que s’enfronten els treballadors de Prosegur i Securitats, en moltes ocasions a soles. “Si hi ha una baralla i alertes a un company, amb sort estarà a dues estacions de distància i, quan arriba, ja ha passat tot”, protesta Arroyo. Tanmateix, fonts de l’entitat de Transports Metropolitans de Barcelona, a banda de desmentir un increment en els incidents registrats, valora el servei dels vigilants com “un model que funciona correctament que seria contraproduent canviar, ja que es basa en la prevenció”.

Pel que fa a la convocatòria de la vaga durant la nit de Cap d’Any, en què es mantenia el nivell d’alerta terrorista 4 sobre 5, des de TMB consideren que la crida a l’aturada va ser “inapropiada i inoportuna”. L’alcaldessa Ada Colau va aclarir la setmana passada que estava tranquil·la i que, tot i la crida a la vaga, la prioritat per un dia important com és de la última nit de l’any seria la de “garantir totalment la seguretat” .

Més notícies
Els serveis de metro, neteja i els dispositius policials s’intensifiquen per Cap d’Any
Notícia: Els serveis de metro, neteja i els dispositius policials s’intensifiquen per Cap d’Any
Comparteix
El metro obrirà durant 43 hores seguides i els dispositius de neteja treballaran al voltant dels punts calents de les celebracions
Dos detinguts al metro per atracar uns menors amb una pistola d’aire comprimit
Notícia: Dos detinguts al metro per atracar uns menors amb una pistola d’aire comprimit
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra els van enxampar gràcies a les càmeres de videovigilància
El metro de Barcelona supera els 400 milions de validacions
Notícia: El metro de Barcelona supera els 400 milions de validacions
Comparteix
Aquest any la xarxa del suburbà ha registrat 13 viatges cada segon, segons TMB

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa