Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona tindrà un servei de dentista municipal a preu assequible
  • CA

Barcelona tindrà el primer servei complet d’odontologia municipal de l’Estat espanyol, que atendrà a persones en situació de vulnerabilitat a preus assequibles: entre un 13% i un 40% per sota de la tarifa mitjana actual. Completarà el servei bàsic gratuït que ja es va estrenar a l’estiu i que només té capacitat per tractar unes 2.000 persones a l’any. L’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat aquest dijous que el nou consultori estarà operatiu d’aquí un any i podrà atendre fins a 36.000 persones anualment. 

L’empresa municipal BSM –que gestiona els aparcaments, la zona verda i l’Estació del Nord, entre d’altres- serà qui ofereixi el nou servei. Començaria amb un primer consultori dotat de vuit butaques, que si aconsegueix una ocupació del 80% ja haurà atès a 18.000 pacients el primer any. Cadascun dels centres tindria 200 metres quadrats i comptaria amb un equip d’uns 23 professionals: 4 odontòlegs, 9 auxiliars d’odontologia, 3 higienistes, 6 persones per treballar a la recepció i una coordinadora del centre. La inversió ascendiria a 1.150 euros per metre quadrat i els salaris estarien en línia amb els de la sanitat pública.

[r:1]

El consistori ha avançat també les tarifes que tindrien els tres procediments més demandats a les clíniques dentals: una obturació (càries) costaria 55 euros, una endodòncia valdria 160 euros i les higienes dentals rondarien els 30 euros. Segons un estudi dels preus actuals realitzat per FACUA, aquests preus se situarien un 13% per sota del preu de mercat en el cas de les obturacions, un 30% en les endodòncies i un 43% en les higienes. Inicialment hi podrà accedir tota la ciutadania, però als sis mesos se n’avaluarà els resultats per veure si aconsegueix arribar a la població amb menys recursos i si no és així l’ajuntament estudiarà filtres com la tarifació social. 

Aprovació inicial dimarts

Ja s’han iniciat els tràmits necessaris i el govern municipal disposa d’estudis que avalen la viabilitat legal i econòmica del servei durant la primera dècada de funcionament. Al novembre l’alcaldessa va signar la constitució del grup que ha fet els estudis preliminars, el proper dimarts portarà a aprovació inicial el nou servei a través de Comisió de Drets Socials i si no hi ha traves rebria llum verda definitiva al plenari de març. 

“Es farà sense cap subvenció pública i en règim de lliure concurrència, en el marc dels principis de llibertat d’empresa i economia de mercat”, defensa el consistori en una nota. L’ajuntament defineix el servei com una “iniciativa econòmica sostenible, autofinançada i sense beneficis” que buscarà “garantir la qualitat assistencial i les condicions laborals satisfactòries a uns preus més assequibles”. Alhora, el govern municipal reclama que s’ampliï la cobertura mèdica en odontologia a la Seguretat Social per a tota la població.

El dentista gratis ja estrenat s’ha quedat curt

El govern municipal reconeix que ha fet curt amb el dentista gratuït que va estrenar a l’estiu: “Queda lluny de resoldre el problema de l’accés a tractaments odontològics en un ampli sector de la població barcelonina”. En els primers mesos en marxa ha atès 220 persones. Per això amplia el servei oferint altres prestacions que no seran gratuïtes però sí a preus molt ajustats als costos, sense perjudici de les condicions laborals i la qualitat assistencial. Els usuaris s’hi podran fer extraccions, periodòncies, higienes dentals, obturacions, endodòncies, pròtesis amovibles i fixes, fèrules, implants i ortodòncies.

El consistori també va contemplar l’alternativa d’oferir subvencions a l’atenció privada ordinària, però ha optat finalment per la prestació directa del servei: “L’empresa s’autofinançarà sense necessitat de recursos públics i té capacitat de modular la seva activitat i el seu eventual creixement en funció de la demanda real que rebi”.

L’última enquesta municipal de salut apuntava que només el 40,8% dels barcelonins han anat al dentista durant l’últim any, que és la freqüència mínima recomanada pels professionals. El percentatge baixava significativament entre la classe baixa, tot i que era dels segments socials que més atenció odontològica necessitava. També l’Enquesta Nacional de Salut de 2017 –d’abast estatal– reflectia que el 12% de la població catalana manifesta que no pot assumir el preu de l’assistència dental que necessita. Segons l’associació de consumidors FACUA, Barcelona és una de les ciutats d’Espanya amb els preus més elevats. A Catalunya només una de cada deu visites odontològiques es fan a la sanitat pública, mentre que l’oferta privada s’ha vist desprestigiada pels recents escàndols en franquícies de baix cost.

Més notícies
Dentista gratis per als usuaris dels serveis socials de Barcelona
Notícia: Dentista gratis per als usuaris dels serveis socials de Barcelona
Comparteix
El nou servei oferirà tractaments no coberts per la sanitat pública, com restaurar càries, retirar arrels i col·locar pròtesis, entre d'altres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa