Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els sindicats de la Guàrdia Urbana es rebel·len contra Colau pel cas de la gossa Sota
  • CA

Els primers a denunciar l’assetjament i els insults que està rebent el cos de la Guàrdia Urbana en general, i l’agent que va abatre la gossa Sota en concret, han estat els policies de la Central Sindical Independent de Funcionaris i de Funcionaris (CSIF). Després s’hi han sumat els representants de la policia barcelonina de Comissions Obreres (CCOO), el Sindicat de Policia Local – Unió General dels Treballadors (SLP-UGT) i del Sindicat d’Agents de Policia Local (SAPOL). Tots ells amb un pateix punt en comú: Troben a faltar protecció per part de la seva màxima autoritat, l’alcaldessa Ada Colau, davant les amenaces rebudes, principalment, a través de les xarxes socials. 

Els darrers dies s’ha convertit en normal que apareguin pintades catalogant els agents de la Guàrdia Urbana d’assassins o que s’insulti a peu de carrer les patrulles, segons explica el secretari d’organització del CSIF, Eugenio Zambrano. “Encara pitjor, el policia implicat ha rebut amenaces de mort”, confessa el representant de SAPOL, Manel Garcia. També hi ha hagut, segons denuncia Garcia, “autèntics setges” a les comissaries de la Guàrdia Urbana. 

Tant és així que dos dels sindicats tenen previst arribar a la Fiscalia especialitzada en delictes d’odi i discriminació, per demanar-li que intervingui davant els comentaris publicats a internet, així com els insults rebuts en diverses manifestacions dels darrers dies. La CSIF i el SAPOL, que estan acabant de recopilar els missatges, busquen que s’identifiqui les persones que es troben darrere dels comptes anònims i troben a faltar que hi hagi una investigació sobre les amenaces, així com s’està fent amb l’actuació policial. “No pot ser que l’Ajuntament remogui cel i terra per esbrinar què va passar entre la gossa i el policia, que ens sembla bé, i després no s’investiguin els insults a les xarxes”, resol el portaveu de SAPOL. El mateix portaveu, però, ha matisat que els consta que Colau va parlar amb el policia protagonista de l’incident –actualment de baixa– i li va fer arribar tot el seu suport, li va reconèixer que els fets estaven ajustats a dret i li va oferir l’atenció que calgui per part de l’Ajuntament. “Ara faltaria que ho mostrés, també, de portes enfora”, ha etzibat Garcia.

És precisament en l’àmbit públic on els sindicats critiquen que l’alcaldessa no els hagi defensat tot i la investigació de la Unitat Deontològica d’Afers Interns (UDAI), que va concloure que els trets contra la gossa Sota van ser en defensa pròpia i d’acord amb el reglament. “Està fent electoralisme a costa de nosaltres” es queixa el portaveu de Comissions Obreres, Jordi Gallart. Segons la seva visió, els moviments animalistes s’han vist legitimats pels missatges d’Ada Colau a l’hora de causar aldarulls i li reclama més compromís en la defensa del cos policial que representa el seu govern. Especialment, manté Gallart, “quan els companys que patrullen el districte de Sants-Montjuïc reben un assetjament constant que no havien vist mai”

La reclamació de les càmeres unipersonals 

També veu amb mals ulls el comportament d’Ada Colau el responsable de SPL-UGT, Juan Francisco Rodríguez, que valora que “demanar testimonis a través de les xarxes socials per denunciar un agent està malament”. El representant sindical de la Guàrdia Urbana considera que el comunicat de l’alcaldessa a Facebook, tres dies després d’haver donat validesa a la versió policial, per reclamar vídeos o persones que veiessin l’incident “no és la manera adequada de donar confiança a la teva policia”. En canvi, defensa que tot això estaria resolt “si ens haguessin fet cas davant les múltiples reclamacions de les càmeres unipersonals, que els agents portarien sempre a sobre i ens traurien de dubtes ràpidament”. Un sistema que també el reclamen Manel Garcia (SAPOL) i Eugenio Zambrano (CSIF). 

Davant les acusacions de poca sensibilitat de la policia barcelonina contra els animals, Juan Francisco Rodríguez ha remarcat que “a la Guàrdia Urbana ens agraden els animals tant com a qualsevol altra persona”. A més, Manel Garcia, des de la SAPOL –el sindicat al que està afiliat l’agent que va abatre la gossa–, assegura que el policia “està patint, ha quedat tocat emocionalment i li costa entendre la magnitud que ha pres el cas”, especialment “quan veu les mobilitzacions contra un episodi que va posar en perill la seva vida”, fent referència a la seva versió dels fets, en què assegurava que l’animal amenaçava amb saltar-li al coll quan va haver de disparar.

Més notícies
Una entitat animalista denuncia l’agent de la Guàrdia Urbana que va disparar la gossa Sota
Notícia: Una entitat animalista denuncia l’agent de la Guàrdia Urbana que va disparar la gossa Sota
Comparteix
Nova Eucària assegura que ha aportat proves i testimonis oculars al jutjat d'instrucció
El CSIF denunciarà PACMA per delictes d’odi contra la Guàrdia Urbana pel cas de la gossa Sota
Notícia: El CSIF denunciarà PACMA per delictes d’odi contra la Guàrdia Urbana pel cas de la gossa Sota
Comparteix
Acusen el partit animalista d'utilitzar de forma partidista l'actuació de l'agent
Colau assegura que no ha aparegut cap testimoni de la mort de la gossa Sota
Notícia: Colau assegura que no ha aparegut cap testimoni de la mort de la gossa Sota
Comparteix
L'alcaldessa ha aprofitat per fer una crida a la calma i a no creure's els rumors publicats a les xarxes socials

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa