Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Open Arms acusa el Capità Marítim d’excedir-se en les seves tasques de “comprovació”
  • CA

L’organització Open Arms ha denunciat a Twitter que el vaixell de rescat de l’ONG està bloquejat al port de Barcelona. Segons han explicat en una piulada, Capitania Marítima hauria denegat el permís per salpar del port, que la fundació va presentar el 8 de gener. L’advocat de l’ONG, Jaime Rodrigo de Larrucea, ja ha presentat un recurs contra la decisió de Capitania i acusa el Capità Marítim d’excedir “l’objecte d’activitat de comprovació” que se l’atribueix. 

Capitania Marítima, que depèn del ministeri de Foment, argumenta que el vaixell de l’ONG no pot assegurar que podrà desembarcar en ports propers després de fer els rescats. El document en què deneguen permís, firmat pel Capità Marítim Javier Valencia Alonso, fa referència als convenis internacionals segons els quals qualsevol embarcació està en l’obligació de rescatar persones a la deriva al mar. “Si el vaixell no pot desembarcar en una zona segura del SAR (Recerca i Salvament, en les sigles en anglès) (…) l’embarcació haurà d’actuar contra els convenis internacionals“, diu el document. 

Amb tot, emplaça l’ONG a acordar el desembarcament d’auxili amb les autoritats de cada zona de recerca i salvament per poder rebre el permís. A més, recorda que el vaixell de salvament d’Open Arms només té capacitat per 18 persones i que no compleix les condicions de seguretat per rescatar persones. Tot i així, admet que “el govern responsable de la zona SAR hauria d’acceptar el desembarcament de les persones rescatades”. 

Els incompliments no s’atribueixen a Open Arms, segons l’advocat

Sobre els arguments de Capitania, l’advocat d’Open Arms critica al recurs que “la resolució no atribueix un sol d’aquests incompliments al vaixell ‘Open Arms’ (…) s’atribueixen en abstracte i en tercera persona”. Respecte a la capacitat de l’embarcació, l’escrit argumenta que amb aquest plantejament no es deixaria salpar cap vaixell, ja que cap vaixell té indicacions “sobre el nombre de màxims nàufrags que pot rescatar”.

El fundador de l’ONG, Òscar Camps, ha lamentat que no es pot “deixar morir la gent al mar perquè altres països no fan res al respecte”. Ha recordat a TV3 que l’Estat ja va impedir que el vaixell participés a la cavalcada de Reis. “Estem pendents de l’administració, que té la paella agafada pel mànec”, ha comentat. 

Crítiques de dirigents polítics

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha lamentat aquest dilluns el bloqueig de Foment al vaixell d’Open Arms. En una piulada, Bosch s’ha queixat que “no es pot impedir la feina a qui salva vides”. “Més Open Arms i menys Vox“, ha comentat.

Més notícies
El vaixell de Proactiva Open Arms arriba amb el nou any a Barcelona
Notícia: El vaixell de Proactiva Open Arms arriba amb el nou any a Barcelona
Comparteix
L'objectiu és estar-s'hi el temps necessari per preparar la següent missió
L’Open Arms posa rumb a Barcelona per “posar-se a punt” pel 2019
Notícia: L’Open Arms posa rumb a Barcelona per “posar-se a punt” pel 2019
Comparteix
El vaixell ha desembarcat 300 immigrants al port d’Algecires després de set dies a alta mar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa