L'Hospital Sant Pau estrena un edifici d'investigació sostenible i col·laboratiu

Connecta amb Urgències i està cobert per ceràmiques de colors que evoquen el recinte històric modernista

L'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona (IR Sant Pau) ha estrenat un nou edifici sostenible que reunirà tota l'activitat investigadora dels seus més de 50 grups i preveu estalviar el 30% de la despesa en energia. Compartir espai facilitarà les sinergies i per això inclourà sales de 'coworking' i millorarà la conciliació de tasques dels sanitaris de l'hospital que també siguin investigadors.

En una trobada amb els mitjans, el director científic de l'IR Sant Pau, Jaume Kulisevsky, ha explicat que l'institut es considera part indissociable de l'hospital. "L'activitat assistencial genera preguntes i la nostra missió i visió és estar al servei d'aquestes preguntes: es fan en la capçalera del malalt i tracten de resoldre's en el laboratori", ha explicat. El nou centre acollirà investigació bàsica, epidemiològica i aplicada. Està situat a l'antic edifici d'oncologia i que rep als equips gradualment des de la setmana passada.

La rehabilitació i estrena de l'immoble "no és un capritx", ha insistit el director, ja que albergarà l'activitat investigadora que abans es realitzava en el Recinte Històric de Sant Pau i, en crear-se el nou hospital, va quedar en mòduls prefabricats. L'edifici ara inaugurat disposa de quatre plantes i dos soterranis i compta amb una gelosia translúcida de ceràmica, una segona pell que evita que entrin rajos de sol directes i dóna intimitat. A més la coberta reprodueix els colors del recinte modernista de Sant Pau en la façana i les tonalitats de les cúpules a l'interior, han explicat els arquitectes Felip Pich-Aguilera i Jordi París.

Sostenibilitat, estètica i excel·lència

El seu color canvia segons el moment del dia i el lloc des del qual es mira, amb la "sorpresa" que cercava generar el modernisme a les persones, però al servei de la sostenibilitat i l'economia circular, ja que aquest edifici –dissenyat per PICHArquitectes i 2BMFG Arquitectes– compta amb la certificació ambiental Leed Gold i té en tràmit la Planinum. Serà totalment reciclable al final de la seva vida útil –seguint els valors de l'economia circular– perquè es va construir en sec, sense formigó, amb peces prefabricades. A més el seu disseny permet canviar fàcilment l'ús dels espais i ampliar la seva vida útil. També tindrà una coberta verda i recollirà l'aigua de la pluja per als banys i per regar, ha destacat el director d'Infraestructures de la Fundació Privada de l'Hospital, Agustí Grau.

El director gerent de l'hospital, Albert Salazar, ha coincidit que, a pesar que ambdues institucions són fundacions diferents, tenen una vinculació i coordinació molt íntima, que s'accentuarà amb aquest nou edifici: "L'excel·lència va vinculada a una bona investigació clínica, traslacional i bàsica". Ha afegit que el nou edifici, situat al carrer Sant Quintí, compleix objectius del pla estratègic de l'hospital com reforçar el teixit investigador i captar nou talent, ja que anteriorment els investigadors estaven en mòduls prefabricats en el recinte, un espai que es dedicarà a zones verdes del campus.

També permetrà al Centre d'Investigació del Medicament (CIM Sant Pau) augmentar el benestar dels participants en estudis de fase 1 i 1.b –sent un dels pocs centres de Catalunya que la realitza– i ampliar els estudis de fase 2 d'oncohematología, segons la directora del CIM, Rosa Antonijoan, que ha afegit que connecta directament amb Urgències de l'hospital.

Investigació col·laborativa

El nou institut està concebut com un espai dinàmic i posarà junts als grups de diferents disciplines d'investigació i àmbits mèdics, que també compartiran part de l'equipament –com a congeladors, campanes de cultiu, microscopía i centrífugues–, racionalitzant costos i evitant duplicitats.  Hi haurà espais comuns i es trencarà l'actual aïllament dels grups, que Kulisevsky ha considerat que no és bo: "La investigació moderna és competitiva però també col·laborativa, les preguntes no es responen si no hi ha interacció i mestissatge".

Hi treballaran unes 340 persones diàriament, entre científics, administratius, personal de suport, del CIM i uns altres. La construcció ha exigit un pressupost de 15,5 milions d'euros més un altre milió per enderrocar l'anterior edifici, un cost que s'ha finançat amb un crèdit de l'Institut de Salut Carlos III i un altre procedent dels fons europeus Feder que es retornarà amb investigació privada.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?