Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Guàrdia Urbana destina un centenar d’agents al pla de xoc de Ciutat Vella
  • CA

El pla de xoc contra els furts i els narcopisos a Ciutat Vella ja té un dispositiu més: el de la Guàrdia Urbana, que hi destina un centenar d’agents. Com ja van fer els Mossos d’Esquadra amb el dispositiu que van anomenar Ubiq, la policia municipal de Barcelona ha hagut de redistribuir efectius per reforçar els barris del Raval, el Gòtic, Sant Pere i Santa Caterina i la Barceloneta. Ni un cos ni l’altre poden augmentar de cop el nombre d’agents –serà diferent a partir del juny, quan surti la nova promoció de l’escola de policia–, de manera que hi ha policies que feien unes tasques que ara n’hauran de fer unes altres.

La decisió és fruit d’un acord entre l’Ajuntament i la conselleria d’Interior. Des que es va acabar el 155 i es va nomenar un nou Govern, la nova cúpula d’Interior ha començat a treballar intensament amb la Guàrdia Urbana. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, manté una relació fluïda amb el secretari general del departament, Brauli Duart, i el director general de Policia, Andreu Martínez –tots tres són vells coneguts d’altres etapes a la conselleria d’Interior– i ha trobat una bona entesa amb el nou cap dels Mossos a Barcelona, Carles Anfruns. Això ha permès desbloquejar una situació tensa, o que s’havia tensat a partir de les declaracions públiques d’uns i altres, entre Ada Colau i el conseller, Miquel Buch.

Així, es va arribar a l’última Junta Local de Seguretat –a la qual Buch no va acudir per malaltia– amb l’acord tancat. I ja s’hi va poder anunciar el dispositiu Ubiq de la policia de la Generalitat, que es va posar en marxa l’1 de novembre, just tres dies després que una macrobatuda que els Mossos preparaven des de feia dos anys fes caure una de les principals màfies de les que regenten els narcopisos i tancar més d’una vintena d’aquests habitatges ocupats dedicats a la venda i consum de droga.

Objectiu: prevenció

El dispositiu de la Guàrdia Urbana posa l’accent en “la prevenció”. Segons fonts de l’Ajuntament, entre els objectius dels agents que s’hi destinen hi ha confiscar drogues, detectar i confiscar armes blanques al carrer –una qüestió que preocupa especialment Recasens, que reclama que es revisi el reglament d’armes estatal– i la prevenció d’ocupació de pisos. També se’ls demana que intensifiquin el contacte amb el veïnat i els comerciants, molt queixos per la degradació de la situació al districte, que ha fet que els furts s’hagin disparat un 20% en un any. A més a més, aspiren a evitar que la pressió policial a Ciutat Vella desplaci el fenomen dels narcopisos a altres zones, com ja ha passat a Sant Antoni.

[r:1]

Al Raval, el dispositiu de la Guàrdia Urbana prioritzarà la presència a zones més afectades per la venda i consum de drogues. Al Gòtic, se centraran a evitar furts als comerços i a la Barceloneta volen controlar el consum i tràfic de drogues vinculat a l’oci nocturn.

El pla ha de cobrir les 24 hores del dia i s’hi implicaran agents de la comissaria de Ciutat Vella, però també del Grup de Delinqüència Urbana, de la Policia de Barri, de la Unitat Nocturna de Ciutat Vella, de la Unitat de Suport Policial, de Suport Diürn i de la Unitat Canina. Tots ells seran coordinats directament pel cap de Ciutat Vella. La Unitat d’Investigació del cos també hi participarà quan calgui.

 

Més notícies
Increment del 20% dels furts a Barcelona
Notícia: Increment del 20% dels furts a Barcelona
Comparteix
Les dades del 2018 fins al setembre confirmen que la delinqüència s'ha disparat a la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa