Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Seguiment desigual de la vaga d’estudiants a Barcelona
  • CA

La vaga convocada a universitats catalanes pels sindicats COS i CGT i col·lectius estudiantils ha tingut seguiment desigual –majoritari al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) – i ha bloquejat accessos a campus de la UAB, Pompeu Fabra (UPF) i Barcelona (UB) per reclamar una rebaixa de les taxes universitàries. 

La portaveu del SEPC, Laia Casas, ha remarcat, en declaracions a Europa Press, que hi ha hagut un seguiment de pràcticament un 100% al campus de Bellaterra de la UAB, i ha considerat un “èxit” que campus de la UPF i la UB s’hagin sumat als dos dies de vaga.

Diversos campus aturats

Els campus de Poblenou i Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han aturat l’activitat acadèmica durant el dia d’avui degut a l’entrada dels estudiants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Fonts de la universitat detallen que uns 50 manifestants estan a dins del campus de Ciutadella i uns 20 al de Poblenou, i que han cancel·lat l’activitat per la presència de barricades i per “motius de seguretat”.

Una estudiant tancada al campus de Poblenou, Jana Jubert, ha avançat al TOT Barcelona que tenen pensat quedar-se dins de l’edifici fins demà al matí. “Ens quedarem a dormir aquesta nit també”, anuncia. L’estudiant, membre del SEPC, detalla que les negociacions amb el rectorat van ser complicades i que les autoritats universitàries van tancar les instal·lacions “sense avisar”, cosa que coartava la vaga. Per això, van decidir entrar als campus per portar a terme la protesta. “El nostre objectiu és evitar l’accés dels estudiants”, concreta. 

El sindicat ha lamentat l’actuació dels Mossos ahir a la nit al campus de Ciutadella després que els estudiants entressin a la universitat. Jubert precisa que la policia va identificar un membre del SEPC. A més, qualifica la suspensió de l’activitat acadèmica de “victòria”. 

 

Sota el lema “Seguim pagant, seguim lluitant”, els estudiants han convocat una vaga de dos dies per exigir la rebaixa de les taxes universitàries. Però no són els únics. Els professors també estan cridats a vaga aquest dimecres i dijous per la situació laboral dels docents, especialment dels associats. El personal docent i investigador (PDI) està cridat a la vaga aquest dimecres i dijous pels sindicats CGT i COS a totes les universitats públiques catalanes, i en el cas de la Universitat de Barcelona (UB) compten amb el suport del comitè d’empresa.

Els professors universitaris demanen una millora de les condicions del professorat associat, implementació de plans de promoció i d’estabilització per a investigadors i un replantejament dels paràmetres que guien les acreditacions. Davant la convocatòria, la UB ha decidit mantenir la programació d’activitats acadèmiques, però ha demanat al professorat que ajorni totes les activitats avaluables i que requereixin assistència obligatòria per a garantir el dret a la vaga, així com ha demandat als convocants que respectin el dret a l’educació als que vulguin assistir a classe.

Les accions dels estudiants s’han repetit a la Universitat Autònoma, on uns 300 manifestants han tancat els accesos al campus de Bellaterra. Els joves han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres i s’han concentrat a les 7 del matí a la plaça Cívica, des d’on s’han dividit en piquets informatius. Han muntat barricades amb contenidors per bloquejar la circulació de vehicles als eixos central i sud i l’accés a peu des de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). També han barrat el pas a l’aulari central i les entrades principals de les diferents facultats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa