Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La marxa de taxistes talla punts estratègics de Barcelona
  • CA

Els taxistes han recorregut Barcelona al llarg de tot el matí i migdia per fer sentir la seva protesta i bloquejar punts clau de la ciutat, com la Ronda Litoral, el Port o el Paral·lel. La mobilització ha començat a quarts de deu del matí i s’ha allargat fins les dues del migdia, quan els líders sindicals han acordat una aturada per dinar i han convocat als assistents a prosseguir la protesta a partir de les sis de la tarda a plaça Universitat. Després preveuen anar a l’avinguda Diagonal a trobar-se amb els conductors d’VTC que s’hi concentren des del matí, a l’alçada de Francesc Macià. “I pel camí anirem a la conselleria de Territori, a que ens vegin!”, ha avançat el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez.

Els episodis de tensió i els atacs han anat en augment al llarg de les diferents parades. L’últim tram ha estat l’avinguda Paral·lel i les rondes Sant Pau i Sant Antoni. A la cruïlla d’aquesta última via amb el carrer Tamarit un grup de taxistes hauria atacat un vehicle Cabify, al que han trencat un vidre lateral i la lluneta posterior. 

Una hora abans, a l’entrada al Port de Barcelona a l’alçada de Montjuïc, sis unitats de la Guàrdia Civil han fet un cordó per barrar el pas als manifestants, amb l’ajuda de la policia portuària. No obstant, els concentrats han trencat el cordó policial i s’han enfrontat a la Guàrdia Civil, fins a arribar a envoltar als agents. Un grup gran de taxistes ha aconseguit entrar al recinte del Port, celebrant-ho amb crits com “El port és nostre!” i “som taxistes, no terrotistes”. S’han ajupit a terra i han impedit el pas de sis cotxes de la policia espanyola que havien de reforçar el cordó. Un agent de la Guàrdia Civil ha estat ferit a l’esquena: segons ha informat a Europa Press el cos estatal, l’agent ha caigut a terra a les 13.05 hores en un “forcejament” quan els taxistes traspassaven el cordó i després ha rebut un cop al cap. Ha estat evacuat a un centre mèdic.

La tensió d’aquests últims dies també s’ha deixat notar a la protesta i un cotxe VTC i dos periodistes de TeleMadrid han estat agredits per taxistes a la Ronda Litoral. L’incident no ha anat a més perquè un grup de manifestants ha aïllat els violents i han intentat calmar els ànims.

La marxa ha bloquejat la Ronda Litoral al voltant d’una hora, des de la sortida 13 (Montjuïc) fins l’entrada 22 (Barceloneta). Alguns transportistes han expressat el seu suport a les reivindicacions dels taxistes amb tocs de clàxon. La Guàrdia Urbana ha xifrat en unes 800 persones la convocatòria de les protestes, molt lluny dels 10.000 que reivindiquen els organitzadors. Cal recordar que a Barcelona hi ha unes 10.500 llicències que operen un 13.000 conductors, segons dades de l’IMET.

El primer xoc amb la policial, de fet, ha estat a les portes del parc de la Ciutadella. Els Mossos d’Esquadra han impedit que els manifestants accedissin al Parlament per envoltar-lo. Malgrat la pressió dels manifestants, el cordó policial no s’ha trencat i els agents han repel·lit les envestides amb una càrrega. Tres mossos han resultat ferits: un ha rebut un cop d’ampolla al cap i els altres dos tenen contusions. 

Protestes davant de la seu d’Economia

La visita al Parlament, on els taxistes volien ser rebuts per dirigents del Govern català, ha estat precedida per una breu protesta davant de la conselleria d’Economia com a primera parada de la improvisada ruta. Els líders sindicals pressionen a la Generalitat de Catalunya per la regulació que prepara de les llicències VTC, amb la que exigiria una precontractació de 15 minuts a apps con Uber i Cabify, enlloc de les 24h que demanen els taxistes. L’assemblea de taxistes en vaga convocada a les 9:30h a plaça Catalunya s’ha transformat de seguida en marxa cap a la conselleria, que està situada a només dos carrers. Crits de ‘Ni un pas enrere’ i ‘visca la lluita obrera’ han ressonat per la Rambla Catalunya.  

Els taxistes rodegen la seu d'Economia. | M. P.

Els taxistes rodegen la seu d’Economia. | Meritxell M. Pauné

La protesta al voltant d’Economia ha tingut moltes ressonàncies amb la independentista del setembre de 2017 pel registre de la Guàrdia Civil. Un deja vú que els taxistes han aprofitat per escombrar cap a casa: “Quina classe de república voleu? La que s’inclina davant les multinacionals i els governs del PP i Cs? Aquesta república no la volem, volem la de la gent del carrer!”, cridaven els sindicats, megàfon en mà. “El sector del taxi, amb totes les seves sociologies, religions i realitats, lluitem pel mateix: el taxi unit mai serà vençut!”, presumien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa