Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una escola fa tres anys que espera una ubicació definitiva
  • CA

Ningú no els aclareix si la subestació elèctrica amb la qual conviuen els seus fills afecta la salut dels infants. Tampoc els asseguren on estarà la seva escola quan deixi d’estar formada per barracons. I, amb totes aquestes, les respostes que reben per part de l’administració són mínimes i costen déu i ajuda, asseguren des de l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) de l’Escola Entença. Fa anys que negocien un futur digne per la seva escola pública d’infantil i primària sense cap promesa ferma, així que s’han decidit a fer soroll i exclamar les seves reclamacions a peu de carrer.

Aquest divendres a la tarda han convocat una manifestació a tocar del recinte de l’Escola Industrial, on tenen el col·legi provisional. Al seu costat, “a escassos 15 metres”, segons puntualitza la portaveu de l’AFI, Anna Peralta, tenen una subestació elèctrica i ningú no els ha aclarit quins efectes poden tenir les ones electromagnètiques sobre el creixement dels infants.

Han rebut quatre propostes d’ubicació definitiva i cap ha funcionat

Segons les famílies, l’Ajuntament va demanar un informe a l’Agència de Salut Pública el juliol d’aquest any sobre la polèmica, “però encara no se’ns ha explicat quines conclusions n’han extret”, denuncien. Després de quatre mesos d’espera –un termini que fonts de l’agència de salut han indicat al TOT Barcelona que és suficient per haver-lo dut a terme–, l’associació de famílies exigeix una resposta clara sobre la seguretat de l’indret, ja que és el lloc on se’ls ha anunciat que romandran durant almenys quatre anys més, mentre es decideix la localització definitiva. “Durant aquest temps caldrà ampliar els barracons actuals i l’últim que volem és fer-ho apropant-nos a la transformadora elèctrica”, reclama Peralta.

Un futur en canvi constant

Que es quedarien a l’espai de l’Escola Industrial en el marc d’un acord municipal se’ls va notificar al setembre, al mateix temps que se’ls va explicar una nova proposta de futur per instal·lar l’escola definitiva a un solar propietat de l’Hospital Clínic. Aquest terreny, que encara no s’ha confirmat com una opció viable perquè desfaria els plans d’ampliació del centre sanitari, és la quarta idea d’ubicació definitiva que reben des del seu naixement el curs 2016-17.

Problemes d’espai: Actualment només cursen P3, P4 i P5 i ja cal fer dos torns al menjador per  dinar

La idea original del Consorci d’Educació de Barcelona era situar l’Escola Entença al futur espai enderrocat de la presó Model, però finalment va quedar descartada per adjudicar-la a un altre col·legi de nova creació. Més tard, es van rebre dues propostes més, inclosa la de quedar-se a l’actual punt de l’Escola Industrial, però a l’hora de la veritat totes han quedat descartades per manca de previsió en les condicions necessàries per fer una escola o problemes de propietats sobre els terrenys. Les famílies, indignades amb l’ajornament de la decisió, estan cansades “de simples propostes”.

L’espai, un altre inconvenient

Especialment quan el pas del temps els menja l’espai. Actualment cobreixen els cursos de P3, P4 i P5, i ja tenen problemes d’espai a les zones comunes com el menjador, on cal fer dos torns per dinar. Des que s’ha anunciat que s’estaran als barracons actuals un mínim de 4 cursos més des que se signi el pacte per la localització definitiva, les alarmes de l’AFI s’han disparat i anuncien a través d’un comunicat “accions i mobilitzacions de tota mena”, com la que estrenen demà.

L’any vinent estrenaran un curs més, ja que s’incorporarà primer de primària, i l’alumnat s’anirà sumant successivament els cursos següents. Però l’espai és difícilment ampliable a les zones comunes i els pares i mares de la canalla no saben com s’ho farà l’escola per absorbir l’augment de població. Especialment quan ara per ara, que només concentren els escolars d’educació infantil, per fer una trobada entre familiars i equip directiu cal buscar un espai aliè a l’escola on càpiguen tots.

Tot aquest reguitzell d’incògnites està acabant la paciència de l’AFI Escola Entença i ha provocat una sortida al carrer que ja ha rebut el suport d’altres col·lectius, com l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample o l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Xirinacs. Es trobaran aquest divendres al carrer per protesta. Reclamen que el projecte pedagògic no hagi d’estar pendent de propostes d’ubicació fallides i que se’ls garanteixi la seguretat dels nens que encara no ningú no ha certificat.

El Tot Barcelona va contactar ahir –després de diverses trucades– amb els portaveus del Consorci d’Educació de Barcelona, que no han proporcionat encara la seva versió dels fets.

Més notícies
“Obrim l’escola cada dia sense saber quan tornarà a fallar el mur”
Notícia: “Obrim l’escola cada dia sense saber quan tornarà a fallar el mur”
Comparteix
El Consorci d’Educació construirà una tanca de seguretat al voltant d’un solar en males condicions que toca amb una escola de Sant Andreu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa